Quantcast

ЕС асоциира Украйна, Русия официално прибра Крим

OFFNews Последна промяна на 21 март 2014 в 11:33 7682 26

Арсений Яценюк

Снимка AP

Арсений Яценюк

Европейските лидери подписаха политическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС в знак на подкрепа след решението на Русия да присъедини република Крим.

То бе парафирано от временния министър-председател на Украйна Арсений Яценюк и европейските лидери в Брюксел.

Споразумението ще даде на управлението на страната икономическа и политическа подкрепа.

Решението идва часове, след като ЕС разшири санкциите срещу Русия след присъединяването на Крим към Федерацията. ЕС добави 12 души към по-рано изготвения списък от 21 души, чиито активи на територията на Съюза ще бъдат замразени. Отнема им се и правото да стъпват на територията на ЕС.

В четвъртък САЩ обяви собствен списък.

Проруски настроения бивш украински президент Виктор Янукович се отказа от споразумението през есента на 2013 година, с което предизвика многохилядни протести, довели до свалянето му от власт и присъединяването на Крим към Русия.

В същото време днес Съветът на Федерацията в Русия единодушно ратифицира договора за приемането на Крим в състава на Руската Федерация, предаде ИТАР-ТАСС.

За одобряването на документа са гласували всички 155 членове на горната камара на руския парламент.

Договорът беше подписан на 18 март от президента на Русия Владимир Путин, министър-председателя на Република Крим Сергей Аксьонов и кмета на Севастопол Алексей Чалий.

Реакции

Франция прекъсна по-голямата част от военното си сътрудничество с Русия, включително съвместните учения и обмена на персонал, обяви френският министър на отбраната Жан Ив Льо Дриан, цитиран от AFP.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че ако Руски войски навлязат в Източна Украйна, това ще предизвика "сериозни последствия", пише Reuters. Най-доброто изобличение за Русия е силна и успешна Украйна, добави той.

Русия се нуждае повече от Европа, отколкото Европа - от Русия, когато става въпрос за газа, добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира кризата на пресконференция днес.

Трябва да се вземат мерки за енергийната независимост на страните-членки на ЕС, включително и политиката за възобновяеми енергийни източници, заяви Меркел.

На въпрос може ли да се говори за нова Студена война Меркел отговори: „Мисля, че мина достатъчно време от тогава и можем да загърбим противоречията. Очевидно е обаче, че Русия грубо наруши международните правила. Тепърва този конфликт ще се разрешава. ЕС се опитва да намери мирно решение на конфликта в Украйна. Въпреки че се налгат санкции на Русия и страната е изключена от Г8, ЕС търси диалог с нея“.

По повод подписването на споразумението за асоциирането на Украйна с ЕС Меркел заяви: „Моля, всички лидери да изчакат, докато цялото споразумение бъде подписано. Днес бе подписана само първата част“.

Украйна ще преговаря с Русия, когато Путин изтегли войските от Крим

Украйна е готова да води мирен диалог с Москва, но руските войски първо трябва да напуснат територията на страната.

Това заяви временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов на пресконференция по повод посещението на Главния секретар на ООН Бан Ки-Мун в Киев.

Турчинов каза още, че Украйна никога няма да признае за легитимно присъединяването на Крим към Русия.

"Правителството разбира колко трудно е това за украинските военни части, но ние трябва да спечелим", допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2014 в 06:03

Ахахах, Баклавански, ти ли си народа? Щото само на платени тролове им е гадно от ЕС. Не капят парички. За боклук пари не се дават. Питай майка си. Горката жена. Бахти отчаяното човече си, честно :)

21.03 2014 в 19:42

Няма нищо лошо едно правителство да обяви асоцииране, и/или присъединяване към някаква организация, обаче само ако преди това е бил проведен референдум, на който народа се е съгласил. Това налагане на членство в Еврогейския съюз и/или НАТО само от управниците, без предварително проведен референдум е крайно антидемократично.

Същото беше и в България. Набутаха ни насила в едни съюзи, от които практически нямаме никаква полза, а дори сме на загуба. Много по-правилно беше да се проведе референдум, и тогава да се вземе решение в съответствие с него.

Българският национален интерес е в пълен неутралитет спрямо военно-политически блокове, както Швейцария.

21.03 2014 в 15:07

-
http://youtu.be/S_cmxeT03bs

Задний сектор в цялата му прелест!

21.03 2014 в 15:01

До Сит Лорд

Отивай си в миризливата дупка мишко страхлива

А вибратора си си го захакай в най-тъмното си отверстие сам. Нали знаеш къде ти е май-тъмното ти място в жалкото ти туловище тъпако. А вибратора ти е нужен защото си късопишкомекец спаружен и страхлив.

Ей тъпанарино нагъл, не ме принуждавай да те правя за смях и да не смееш да се покажеш от дупката си една седмица минимум.

Бъди доволен,че ще те пожаля днес.
Изчезвай говедо жалко.

21.03 2014 в 14:49

коректорче, натискът от съфорумците върху мен стана непоносим. всички в един глас ми викат да ти отменя наказанието и пак да ти разреша да си ползваш вибратора.

добре! Ето, ликуй народе! Официално разрешавам на коректора да се самозадоволи за да изпусне малко пара.

21.03 2014 в 14:36

До xyz

Абе xyй,

Какъв е този Адам Михник та ще го сравняваш с мен бе тъпако.
Кой е този тъпанар поляк, че да го слушам?

Срещнеш ли поляк, удари му един по муцуната и го подмини. Все има за какво да си получи туката. Ебати и долното племе.

Айде изчезвай от тук тъпанарино.

21.03 2014 в 14:05

Вместо да четем простотиите на разни коректори, нека да чуем какво ни казва големият Адам Михник за Путин и Киевското въстание:
-----------------------------------------------
"Анексирайки Крим, Владимир Путин се държеше като Кръстник. Той обяви на Русия и на света: на тази хартия ще бъде или вашият подпис, или вашият мозък. Тази политика се оказа ефикасна, макар че не се знае за колко време.

Във вчерашното си обръщение Путин каза това, което мисли: че неговият режим се чувства напълно безнаказан и ще прави каквото си иска. Крим е само първата стъпка в неговите сънища за могъщество. Но все пак не каза всичко.

Имаше много лъжи и манипулации във всеки абзац от неговата реч, но лъжите и манипулациите са неделима част от начина на мислене на Путин за света. Да се анализират всички нюанси на обръщението му е загуба на време. Всъщност президентът на тази толкова могъща, а днес толкова самотна Русия пое по пътя на конфронтацията с останалия свят. Кани партньори на разговори и веднага заявява, че те действат "брутално, безотговорно и непрофесионално". В това има нещо от духа на "Бесове" на Достоевски, защото създава свят, който не съществува и никога не е съществувал.

Какво общо има Косово, където албанците бяха преследвани, с положението на жителите на Крим, които никой никога не е преследвал? Какво трябва да означава това презрение към украинското правителство и парламент; какво трябва да означава определянето на властите в Украйна като "фашисти и антисемити"?

Кримските татари няма да повярват на приказките за фашисти, управляващи Украйна, защото не са забравили масовото, жестокото, убийственото депортиране на своя народ, извършено от сталинския НКВД.

Путин се позовава на историята на Русия, дискриминирана през последните три века от целия свят. Наистина, трудно можем да си представим по-болезнена дискриминация от тази по времето на Екатерина Втора, на цар Николай "Палкин" или на Йосиф Сталин, освободител на народите и велик езиковед.

Освен това Путин плаши руснаците и украинците, че "ние и вие, руснаци и украинци, може в недалечно бъдеще съвсем да загубим Крим". Не уточнява обаче кой - може би пак поляците или литовците - точат зъби да превземат Севастопол.

Путин твърди, че "не можехме да оставим в беда" жителите на Крим и тези думи предизвикват тъжна усмивка - това е цитат от Леонид Брежнев, когато през август 1968 г. обосноваваше интервенцията в Чехословакия.

"Ние желаем - казва Путин - Украйна да бъде силна, суверенна, самостоятелна държава" - това пък са думи на Сталин по адрес на Полша през 1945 г. Няма да напомням - направиха го вече мои приятели, руски демократи - думите на Хитлер от времето на Аншлуса и завладяването на Чехословакия.

Историята описа кръг. Това е истинският край на историята - на историята на мечтите за свят, управляван от демократични ценности и пазарна икономика. Ако демократичният свят не разбере, че сега вече е неуместна традиционната вяра в компромисите на дипломатите и че трябва да бъде намерен достатъчно силен отговор за сдържане на имперската и бандитска политика на Путин, тогава ще се задейства такава логика на събитията, за която днес е страшно дори да помислим.

Бандитизмът може да бъде спрян само със сила.

С уважение и гордост мисля за политиката на полската държава и настроенията в полското общество. Много високо можем да оценим разсъдливата и решителна полската политика. Но трябва да разберем, че сега сме свидетели на края на най-хубавия четвърт век от полската история за последните четири столетия. Започна време на тектонични трусове. Да оценим това, което сме постигнали, и сега да се научим да го пазим.

От друга страна, знаем, че Кръстникът е свършил зле, нищо по-хубаво не предвиждам и за руския му плагиатор."

21.03 2014 в 13:45

До човек

Абе тъпанар,

Ставаш банален простако. Папагал тъп. Ебати ИДИОТА.

21.03 2014 в 13:39

Който е слущал речта на Путин и не е заразен с вируса на КГБ-ките мантри и опорни точки, няма как да не се съгласи с думите на украинския патриарх:
========================================
Православният патриарх на Киев Филарет обвини руския президент Владимир Путин, че е използвал "дяволски" метод в дългата си реч по присъединяването на Крим към Русия, предаде Франс прес.

"Владимир Путин започна официално да използва изрази като "руския свят", "историческата Русия", "руснаците, разделена нация" и "ние и украинците сме един и същ народ". Всичко това, наред с носталгията по отминалото величие и желанието за реванш за разпадането на СССР, е копие на идеологията и реториката на фашистките режими на 20 век, по-конкретно в Германия и Италия", заяви Филарет.

21.03 2014 в 13:24

Професор Балкански, KOREKTOR, лъскате ли бастуните, лъскайте, лъскайте...