ЕС асоциира Украйна, Русия официално прибра Крим

OFFNews 21 март 2014 в 11:33 8619 26

Арсений Яценюк

Снимка AP

Арсений Яценюк

Европейските лидери подписаха политическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС в знак на подкрепа след решението на Русия да присъедини република Крим.

То бе парафирано от временния министър-председател на Украйна Арсений Яценюк и европейските лидери в Брюксел.

Споразумението ще даде на управлението на страната икономическа и политическа подкрепа.

Решението идва часове, след като ЕС разшири санкциите срещу Русия след присъединяването на Крим към Федерацията. ЕС добави 12 души към по-рано изготвения списък от 21 души, чиито активи на територията на Съюза ще бъдат замразени. Отнема им се и правото да стъпват на територията на ЕС.

В четвъртък САЩ обяви собствен списък.

Проруски настроения бивш украински президент Виктор Янукович се отказа от споразумението през есента на 2013 година, с което предизвика многохилядни протести, довели до свалянето му от власт и присъединяването на Крим към Русия.

В същото време днес Съветът на Федерацията в Русия единодушно ратифицира договора за приемането на Крим в състава на Руската Федерация, предаде ИТАР-ТАСС.

За одобряването на документа са гласували всички 155 членове на горната камара на руския парламент.

Договорът беше подписан на 18 март от президента на Русия Владимир Путин, министър-председателя на Република Крим Сергей Аксьонов и кмета на Севастопол Алексей Чалий.

Реакции

Франция прекъсна по-голямата част от военното си сътрудничество с Русия, включително съвместните учения и обмена на персонал, обяви френският министър на отбраната Жан Ив Льо Дриан, цитиран от AFP.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че ако Руски войски навлязат в Източна Украйна, това ще предизвика "сериозни последствия", пише Reuters. Най-доброто изобличение за Русия е силна и успешна Украйна, добави той.

Русия се нуждае повече от Европа, отколкото Европа - от Русия, когато става въпрос за газа, добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира кризата на пресконференция днес.

Трябва да се вземат мерки за енергийната независимост на страните-членки на ЕС, включително и политиката за възобновяеми енергийни източници, заяви Меркел.

На въпрос може ли да се говори за нова Студена война Меркел отговори: „Мисля, че мина достатъчно време от тогава и можем да загърбим противоречията. Очевидно е обаче, че Русия грубо наруши международните правила. Тепърва този конфликт ще се разрешава. ЕС се опитва да намери мирно решение на конфликта в Украйна. Въпреки че се налгат санкции на Русия и страната е изключена от Г8, ЕС търси диалог с нея“.

По повод подписването на споразумението за асоциирането на Украйна с ЕС Меркел заяви: „Моля, всички лидери да изчакат, докато цялото споразумение бъде подписано. Днес бе подписана само първата част“.

Украйна ще преговаря с Русия, когато Путин изтегли войските от Крим

Украйна е готова да води мирен диалог с Москва, но руските войски първо трябва да напуснат територията на страната.

Това заяви временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов на пресконференция по повод посещението на Главния секретар на ООН Бан Ки-Мун в Киев.

Турчинов каза още, че Украйна никога няма да признае за легитимно присъединяването на Крим към Русия.

"Правителството разбира колко трудно е това за украинските военни части, но ние трябва да спечелим", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!