Украйна ще получи още 5 батареи Patriot

OFFNews 12 юни 2023 в 14:53 3581 5

ПВО система
ПВО система Patriot.

Raytheon Technologies планира да произведе още пет батареи за противовъздушна отбрана Patriot за Украйна до края на 2024 г.

Главният изпълнителен директор на компанията Грег Хейс заяви пред The Wall Street Journal, че Raytheon Technologies ще увеличи производството до 12 батерии Patriot годишно.

Отбелязва се, че сега Украйна разполага само с две такива батерии, предоставени от Нидерландия и САЩ. Всяка от тях разполага с осем пускови установки и друго необходимо оборудване.

Хейс подчерта, че Raytheon Technologies е много впечатлена от ефективността на комплекса, който заедно с другите системи за противовъздушна отбрана в Украйна е унищожил почти 90% от руските цели. Според него Украйна е усъвършенствала софтуера на Patriot, така че да може да проследява и унищожава хиперзвукови ракети, летящи два пъти по-бързо, отколкото е било предвидено да бъдат сваляни от тази система за ПВО.

WSJ пише, че ВСУ разполага с ракети PAC-2, които използват взривен заряд за поразяване на цели, и с ракети PAC-3, които унищожават ракета или самолет при висока скорост.

Системите за противовъздушна отбрана Patriot застъпиха на бойно дежурство в Украйна преди няколко месеца. През нощта на 16 май Русия атакува Украйна с ракети Х-47 "Кинжал" - всичките шест бяха изстреляни към Киев и унищожени от украинските сили за противовъздушна отбрана.

Юрий Игнат, говорител на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна, отговори на въпроса дали може да ни свършат ракетите за тази система за противовъздушна отбрана. Според него 50-те държави, които подкрепят Украйна, ще предоставят толкова помощ, колкото е необходима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

5

eagle60

12.06 2023 в 20:30

Те не само украински бабички застрелват в гръб. Украински дрон е заснел как "заградителни сили" застрелват своите, отстъпващи пред украинските атаки

-529

4

6екеr4о

12.06 2023 в 16:10

Лавината от положителни новини става все по-мощна, вярвам, че има Господ Бог, вярвам, че ще има възмездие! Изродите стреляли в гръб украински бабички, изроди тадни...

-1650

3

ob1

12.06 2023 в 15:29

Дебила Конашенков това никога не го е спирало всъщност. Родните дебилчета - също. Гледам долу проклетника пак е занулен, явно е бълвал поредните опорки.

2073

1

Johnny B Goode

12.06 2023 в 14:59

Добре че казват колко системи ще им дадат, че иначе Конашенко като се развихри, един Господ знае колко ще унищожи.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков