Украинска ракета С-300 е свалена от беларуската противовъздушна отбрана

OFFNews 29 декември 2022 в 18:51 5717 2

Архив

Снимка БТА/AP

Александър Лукашенко, президент на Беларус

Силите на беларуската противовъздушна отбрана свалиха зенитна управляема ракета С-300, изстреляна от територията на Украйна, съобщи пресслужбата на беларуското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

"Около 10:00 ч. днес е поразена въздушна цел от силите за противовъздушна отбрана", се казва в съобщение, поместено в канала в "Телеграм" на ведомството.

Отломки от ракета са открити в района на село Горбаха в Ивановски район, Брестка област. "При първоначалния оглед е установено, че отломките са от зенитна управляема ракета С-300, изстреляна от територията на Украйна", добави беларуското министерство на отбраната.

Беларуски военен представител успокои населението, че няма поводи за притеснение.

"Ситуацията е подобна на тази, която се случи съвсем наскоро с падането на такава ракета на територията на Полша. Няма абсолютно никакви поводи за безпокойство. За съжаление, такива неща се случват", каза той във видеообръщение, разпространено от БелТА.

По-късно беларуските власти извикаха украинския посланик.

"Това е много сериозен инцидент и Беларус се отнася максимално сериозно към този въпрос", каза говорител на беларуското външнополитическо ведомство.

"Настояхме Украйна да извърши пълно разследване на всички обстоятелства около изстрелването на ракетата, да изправи виновните пред правосъдието и да предприеме цялостни мерки, за да не се допускат повече подобни инциденти за в бъдеще, които могат да доведат до катастрофални последствия за всички."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

2

ПВО на Окрайна не е много кадърно и малките деца го знаят вече, особено жителите на многоетажните сгради в Киев :))).

2550

1

alfakentavur

30.12 2022 в 08:49

И за тази, и за ракетата в Полша са виновни орките рашисти. Ако нямаше война в Украйна - нямаше да падат ракети в съседни страни.
 
X

Подкастът на OFFNews