Турция иска от ''Газпром'' по-ниска цена на газа и отсрочка на плащанията до 2024 година

OFFNews 25 октомври 2022 в 11:31 2286 2

Владимир Путин

Снимка Анадолска Агенция

Турция иска Владимир Путин да почака и за парите за природния газ.

Турция е поискала от "Газпром" да разстрочи плащанията за руския газ съобщи телевизионният канал РБК, с позоваване на интервю на министъра на финансите Нуреддин Небати за „Файненшъл Таймс“. По думите на турския министър Анкара иска отстъпки за природния газ, който купува от „Газпром“ в големи количества. Небати добавя, че очаква от руската страна „добри новини“.

В началото на октомври Bloomberg , позовавайки се на турски официални лица , съобщи , че Турция очаква да разсрочи част от плащанията за газ до 2024 г., за да смекчи икономическите щети от високите цени на енергията. Според събеседниците на агенцията турската държавна компания Botas все още не е подала официално искане към Газпром. По-късно РИА Новости, позовавайки се на източник в Анкара, съобщи, че страните са обсъждали не забавяне на плащанията, а цената на газа. „Няма проблеми в преговорите, всичко се основава на доверието и отношенията между двамата лидери (Путин и Ердоган, б. р.)“, казал източникът на РИА в турската столица.

Русия е най-големият доставчик на газ за Турция, като годишно доставя 26 милиарда кубически метра газ. В началото на август руският вицепремиер Александър Новак обяви , че президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган след разговори в Сочи са се съгласили частично да плащат доставките на руски газ в рубли.

В средата на среща с Реджеп Таип Ердоган в Самарканд Владимир Путин каза , че Турция ще плаща 25% от доставките в рубли. „И както знаете, това започва да работи, в близко бъдеще трябва да влезе в сила нашето споразумение за доставка на природен газ от руски произход за Турция със заплащане на 25% от тези доставки в руски рубли. Въпросите, доколкото разбирам, са съгласувани, така че съм сигурен, че работата в това отношение също ще се извършва в съответствие с нашите договорености“, каза руският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

25.10 2022 в 13:07

Едно му признавам на Султана - успява да се възползва всячески от ситуацията! :D