Три руски опозиционни журналистки са отровени с мистериозен токсин

OFFNews 17 август 2023 в 10:48 3055 0

Елена Костюченко, Наталия Арно и Ирина Баблоян

Снимка The Insider

Елена Костюченко, Наталия Арно и Ирина Баблоян

Три опозиционни руски журналистки и активистки са били отровени в Европа през последната година, съобщи руският независим сайт The Insider.

Елена Костюченко, Наталия Арно и Ирина Баблоян отдавна разобличават лъжите на Кремъл. През последната година и трите пътували из Европа, като всяка от тях била отровена с неизвестни токсини.

И трите жени са открити критици на режима на Владимир Путин и живеят и работят извън Русия.

Случаят на Елена Костюченко

36-годишната Елена Костюченко е чуждестранен кореспондент на опозиционната руска медия "Новая газета". Докато е в Украйна и документира руските военни престъпления в окупираната Украйна, е била предупредена, че е в опасност. След като избягва от страната, главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов ѝ казва да не се връща в Русия, защото ще бъде убита.

Интуицията му се оказва точна – шест месеца по-късно Елена Костюченко се разболява. Симптомите ѝ включват остра болка малко над стомаха, инсомния, гадене и много силна тревожност, развносилна на паника. Лицето и пръстите на ръцете и краката ѝ се подули, дланите ѝ станали червени и удвоили размера си.

Костюченко най-вероятно е била отровена. Това е заключението на половин дузина лекари, учени и експерти по химически оръжия, с които The Insider се е консултирал по нейния случай, който досега не е бил оповестяван.

Журналистката далеч не е единствената. Освен нея още две жени, открито критикуващи Кремъл, са имали подобен набор от странни и тревожни физически заболявания през изминалата година.

Жените са заварвали вратите на хотелите си мистериозно отворени, необичайни миризми, които са се носели във въздуха на жилищните им помещения или са излизали от собствените им тела, както и ястия, които са консумирали, с напълно липсващ вкус.

В случая на Костюченко тя най-вероятно е била отровена по време на обяд с приятелка в Мюнхен на 18 октомври. Храната ѝ нямала вкус, затова изяла само половината. След няколко часа започват симптомите, които се засилват в следващите дни. 10 часа след обяда Костюченко отива на лекар, който измерва в кръвта ѝ повишени ензими ALT и AST.

Медицинските експерти, лекари и химици с опит в диагностицирането на отравяния, с които The Insider разговаря, са единодушни, че симптомите на Костюченко не могат да бъдат обяснени с нищо друго освен с екзогенно отравяне.

Токсикологията показва остро увреждане на черния дроб (поради което значително се увеличават ензимите ALT и AST) и бъбреците. Експертите смятат, че Костюченко е била изложена на някакво хлорорганично съединение, например дихлоретан. Предполагат, че отровата е била абсорбирана през кожата или погълната.

Случаят на Наталия Арно

47-годишната Арно е президент на базираната във Вашингтон неправителствена организация „Free Russia Foundation”, която помага на руски активисти, журналисти и продемократични организации. Фондацията е обявена за „нежелана организация“ в Русия.

На 2 май 2023 г., докато Арно е в Прага, тя отсяда в хотел в центъра. Когато се връща в стаята си тя заварва вратата на стаята си отворена. Нищо не липсва от вещите ѝ, но във въздуха се усеща особена миризма, като на парфюм. Наталия си ляга да спи.

Към 5 сутринта се събужда от остра болка в устата си – зъбите и езика най-вече. Тя взима болкоуспокояващи, но те не помагат. След няколко часа болката започва да се разпростира по цялото тяло – ушите, гърдите, подмишниците, гръбнака. Зрението ѝ се замъглява. После ръцете и краката ѝ изтръпват.

Подобно на Костюченко, Арно не отива на лекар веднага. На 4 май си прави изследвания – в тях не се открива нещо нередно. Тогава тя решава да се свърже с ФБР – те взимат целия ѝ багаж, с който пътувала. Единственото, което откриват са по-високи нива на олово, което може и да е от околната среда в Прага.

Макар ФБР да изключва възможността за използване на невропаралитични вещества, разработени от СССР, лекарите на Арно твърдят, че тя наистина е била отровена, по-специално с "невропаралитични токсини".

Случаят на Ирина Баблоян

36-годишната журналистка Ирина Баблоян от свалената от руски ефир независима радиостанция „Ехото на Москва“ напуска руската столица през октомври 2022 г. и отива в Тбилиси, Грузия. Там отсяда в хотел. На 25 октомври Баблоян се разболява.

Дланите на ръцете ѝ стават лилави, като от изгаряне, а крайниците ѝ изтръпнават и се покриват с обрив. Въпреки симптомите си Баблоян не се отказва от плановете си да отиде на почивка в Ереван, Армения. На 27 октомври тя пътува натам с приятел, който шофирал. По време на пътуването журналистката се влошава. "Имах чувството, че тялото ми не е моето. Усещах го като памук и изпитвах паника", разказва тя.

След пристигането в хотела Баблоян не може да заспи. Гади ѝ се и усеща остра болка над стомаха – също както Костюченко. В устата си има метален вкус. Кожата на журналистката по други части на тялото става червена. Болката, умората и инсомнията отшумяват след два дни, но зачервяванията остават.

Подобно на другите отровени жени, Баблоян не търси доктор. Прави си само тест за алергии, който излиза негативен.

След като се премества в Берлин в продължение на месеци има симптоми като обриви и безсъние. Тогава Баблоян предоставя кръвни проби за токсикологично изследване. Няколко дни по-късно обаче от клиниката ѝ съобщават, че пробите ѝ са "изгубени". След това Ирина е потърсена от полицейски следователи, които я разпитват за събитията, довели я до съмнението за отравяне.

След предполагаемото изгубване на първоначалните проби, Баблоян дава нови проби. Към момента на публикуване на материала резултатите все още не са готови.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!