Тръмп с молба: Бъдете силни, Израел! 20 януари идва скоро

Александра Маркарян 28 декември 2016 в 16:48 24081 6

Избраният за президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп се обърна към държавниците на Израел след бурята, която предизвика резолюцията на ООН.

"Вече не. Началото на края беше ужасяващото споразумение с Иран, а сега това (ООН)! Бъдете силни, Израел, 20 януари идва скоро!" Това написа Тръмп в Туитър. 20 януари 2017 г. е датата, на която републиканецът встъпва в длъжност.

В друг туит Доналд Тръмп пише: "Не можем да продължаваме да позволяваме Израел да бъдат третирани с такова пълно презрение и неуважение. Те бяха голям приятел на САЩ, но..."

По-рано днес израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви публично, че подкрепата за антиизраелската резолюция на ООН означава обявяване на война на Израел.

След реакцията на Тръмп той му отговори, като също писа в Туитър. Нетаняху благодари на Тръмп за "топлото приятелство и недвусмислено ясно изразена подкрепа за Израел".

Резолюцията беше приета на 23 декември от Съвета за сигурност на ООН. Тя приканва Израел да спре изграждането на нови селища в Западния бряг. В документа се казва, че Израел трябва незабавно напълно да прекрати всички заселнически дейности в окупираната от 1967 г. палестинска територия, включително Източен Йерусалим. Според резолюцията селищата нямат законова обоснованост и са в нарушение на международното законодателство.

Резолюцията бе приета с 14 гласа "за" и един "въздържал се" (САЩ). Проектът бе внесен от Нова Зеландия, Малайзия, Венецуела и Сенегал, а Египет се оттегли под натиска на Израел и Доналд Тръмп.

"За" гласуваха: Китай, Франция, Русия, Великобритания, Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Това е първото решение на Съвета за сигурност по въпроса от 8 години насам. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства приемането на резолюцията. Същото направиха и палестинските представители.

Израелският премиер нападна американския президент Барак Обама заради отказа на САЩ да наложат вето. Той нарече действията на САЩ "срамна клопка".

Премиерът на Израел отправи обвинения и срещу Великобритания, като обяви, че зад гърба на Израел страната е изиграла тайно ключова роля в създаването на резолюцията.

В същото време, министърът на отбраната на Израел призова съгражданите си, които живеят във Франция, да я напуснат и да се приберат в родината си.

Израел спря държавната си помощ за две от вносителките на проекта - Нова Зеландия и Сенегал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13273

3

Владимир Йончев

28.12 2016 в 19:44

Уважаеми съфорумци,
Моля, погледнете тази статия. В нея има форумна информация, която може да ви заинтересува:
http://offnews.bg/news/Novini_2/Podarak-za-chlenovete-na-foruma-na-OFFNews_643155.html

12450

2

Alicante

28.12 2016 в 18:36

Май много надежди му се възлагаха, но изглежда ще играе по старата свирка ;)

12014

1

ognian123

28.12 2016 в 18:03

Тези които смятат Тръмп за приятел на путинизма съвсем скоро ще се разочароват.
 
X

Да помогнем на украинските деца!