Нетаняху обвини Обама за създаването на резолюцията на ООН срещу Израел

ОFFNews 27 декември 2016 в 13:20 5904 7

Снимка Reuters

Израел заплашва, че има доказателства, че администрацията на Барак Обама стои зад създаването на резолюцията на Съвета на сигурност на ООН, осъждаща заселването на Западния бряг от страна на Израел като незаконно.

"Имаме почти желязна информация от източници в арабския свят и международни такива, че това е бил целенасочен тласък от САЩ и всъщност те са помогнали за създаването на резолюцията", заяви пред Фокс нюз Давид Кейс,  говорителят на премиера Бенямин Нетаняху.

Администрацията на Обама отрича обвиненията, но посланикът на Израел в САЩ Рон Дермер не само ги повтори, но и заяви пред Си Ен Ен, че има планове информацията да бъде споделена с екипа на Доналд Тръмп. 

"Ще представим доказателствата на новата администрация през подходящи канали. Ако искат да го споделят с американския народ, те са свободни да го направят, каза Дермер. 

Тръмп категорично се противопоставя на приетата резолюция и още след приемането й заяви, че след встъпването му в длъжност ситуацията в ООН ще се промени. 

"Обединените нации имат страхотен потенциал, но сега това е просто клуб, в който хората се събират, говорят и се забавляват. Толкова тъжно!", написа милиардерът в Туитър.

След решението на Съвета за сигурност Израел привика американския посланик на своя почва, а според информация на Си Ен Ен временно са прекъснати отношенията с 12 от 14-те страни, застанали зад резолюцията. Техните посланици в Израел няма да бъдат приемани от премиера Нетаняху и външното министерство. Става въпрос за представителите на Великобритания, Франция, Русия, Япония, Ангола, Сенегал, Украйна Египет, Испания и Нова Зеландия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

5

Alicante

31.12 2016 в 02:10

Тия евреи са големи въртели еййй,..целия свят гласува ЗА резолюцията, 14 държави от всякакви географски ширини и режими, очевидно е, че Израел са в тотално нарушение на международното право, нооо видите ли - те (пак,..както обикновено) са жертви, другите имали заговори срещу тях,..те нямало да се съобразят с резолюцията.
Ами ако всички държави започнеха да не се съобразяват с никакви резолюции светът на какъв хал щеше да е до днеска,а? Лицемери с лицемерите!

29217

3

Лопе де Вега

27.12 2016 в 16:35

Сега, след зимата на нашто недоволство
пристига лятото със славний Доналд Тръмп.

Дано ми прости великанът Шекспир!

Поздрав!

21668

1

Руслан

27.12 2016 в 13:26

Ей, Обамко един път опита да се направи на мъж и тея го посякоха.