ООН прие резолюция за прекратяване на заселването на Западния бряг от Израел

ОFFNews 24 декември 2016 в 10:10 6517 2

Снимка Reuters

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която приканва Израел да преустанови изграждането на нови селища в Западния бряг, предават световни медии.

В документа се казва, че Израел трябва незабавно напълно да прекрати всички заселнически дейности в окупираната палестинска територия, включително Източен Йерусалим. Според резолюцията селищата нямат законова обоснованост и са в нарушение на международното законодателство.

Резолюцията бе приета с 14 гласа в подкрепа, а Съединените щати не използваха правото си за налагане на вето. Тя бе внесена от Нова Зеландия, Малайзия, Венецуела и Сенегал, а Египет се оттегли под натиска на Израел и Доналд Тръмп.

Това е първото решение на Съвета за сигурност по въпроса от 8 години насам, пише Ройтерс. 

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който все още не е встъпил в длъжност, е разговарял с израелския премиер Бенямин Нетаняху и египетския президент Абдел ас-Сиси.

"Що се отнася до ООН, нещата ще са различни след 20 януари", написа Тръмп в Туитър, визирайки датата за встъпване в длъжност. Републиканецът вече е заявявал подкрепата си за Израел.

"Във време, когато Съветът за сигурност не прави нищо, за да спре клането на половин милион души в Сирия, той позорно се съюзява срещу единствената истинска демокрация в Близкия изток, Израел, и нарича Западната стена "окупирана територия", коментира Нетаняху. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews