Нетаняху: Подкрепа за резолюцията на ООН е обявяване на война срещу Израел

Александра Маркарян 28 декември 2016 в 13:18 15902 15

Снимка EPA

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви на новозеланския външен министър, че подкрепата на страната му за антиизраелската резолюция на ООН е "обявяване на война", пише израелският в. "Haaretz".

Нетаняху нападна и американския президент Барак Обама, след като в петък Съветът за сигурност гласува резолюцията, а САЩ се въздържаха от налагането на вето. Нетаняху нарече действията на САЩ "срамна клопка".

Премиерът на Израел отправи обвинения и срещу Великобритания, като обяви, че зад гърба на Израел страната е изиграла тайно ключова роля в създаването на резолюцията.

В същото време, министърът на отбраната на Израел призова съгражданите си, които живеят във Франция, да я напуснат и да се приберат в родината си.

На 23 декември Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която приканва Израел да спре изграждането на нови селища в Западния бряг. В документа се казва, че Израел трябва незабавно напълно да прекрати всички заселнически дейности в окупираната от 1967 г. палестинска територия, включително Източен Йерусалим. Според резолюцията селищата нямат законова обоснованост и са в нарушение на международното законодателство.

Резолюцията бе приета с 14 гласа "за" и един "въздържал се" (САЩ). Проектът бе внесен от Нова Зеландия, Малайзия, Венецуела и Сенегал, а Египет се оттегли под натиска на Израел и Доналд Тръмп.

"За" гласуваха: Китай, Франция, Русия, Великобритания, Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Това е първото решение на Съвета за сигурност по въпроса от 8 години насам. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства приемането на резолюцията. Същото направиха и палестинските представители.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп реагира на решението по следния начин: "Що се отнася до ООН, нещата ще са различни след 20 януари". На тази дата републиканецът, който многократно е заявявал подкрепата си за Израел, ще встъпи в длъжност.

Според израелския в. "Haaretz" в телефонен разговор Нетаняху е заявил на външния министър на Нова Зеландия Мъри Маккъли: "Това е скандално решение. Настоявам да не го подкрепяте и популяризирате. Ако продължите да подкрепяте тази резолюция, от наша гледна точка това ще бъде обявяване на война. То ще наруши отношенията ни и това ще има последствия".

Маккъли казва, че е отказал да оттегли подкрепата и е допълнил, че решението е съобразно новозеландската политика.

Израел пък оттегли посланиците си от Нова Зеландия и Сенегал и прекрати отпускането на държавна помощ.

Страната обяви, че няма да се съобрази с резолюцията.

"Във време, когато Съветът за сигурност не прави нищо, за да спре клането на половин милион души в Сирия, това е позорно обединение срещу една истинска демокрация в Близкия Изток - Израел, което нарича Западната стена "окупирана територия", заяви премиерът на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

15

Hissarion

20.01 2017 в 14:43

Не е ли работа на журналистите да попитат Даниел Митов защо България не е подписала тази декларация?

13273

13

Владимир Йончев

28.12 2016 в 19:42

Уважаеми съфорумци,
Моля, погледнете тази статия. В нея има форумна информация, която може да ви заинтересува:
http://offnews.bg/news/Novini_2/Podarak-za-chlenovete-na-foruma-na-OFFNews_643155.html

29217

11

Лопе де Вега

28.12 2016 в 17:52

Вай,вай, моля да ме извиниш, но Биби не е обявил война на никого! Той приема тази резолюция като обявянане на война от страна на тези, които са я приели. Дано не ти прозвучи нравоучително - само уточнявам позицията на официален Израел.

Специално за Путин - ще го използват в своя изгода. Не се съмнявам.

Поздрав!

29217

9

Лопе де Вега

28.12 2016 в 17:00

Вай вай, да ти светна и на теб. Въздушно- а не военно-космически сили. Ако помислиш, ще видиш, че това са две големи разлики.

Поздрав!

29217

8

Лопе де Вега

28.12 2016 в 16:58

Вай вай (№ 4) по повод оръжието: в Палмира руснаците оставиха на джихадниците (не ДАЕШ!) освен всичко 30 ТАНКА! Годни, здрави, готови да убиват руски полковници. В "освен всичко" влизат преносими зенитни комплекси, тежко стрелково оръжие и доста джепане. Та викам, може и да не ни се сърдят много.

Второ - тази резолюция не е основание да бъде нападнат който и да е, да не говорим, че може да има и по-смешни коалиции от измислената от теб, но и тази си я бива.

И кво е това "емулираме" бе! Дай го по-така, като за нас, простите.

Поздрав!

12415

6

senester

28.12 2016 в 15:40

Що не ги оставим тези тарамбуки да се оправят сами,какво ни интересуват незаконните строителства по Западния Бряг,като нашите цигани строят в столицата и страната ни незаконно.А пък сме свидетели как наложената от САЩ и Запада демокрация в земите на арабите води само до бежански вълни и нещастия за нас и Европа