Ципрас пред ключов тест: парламентът гласува втория пакет реформи

OFFNews 22 юли 2015 в 10:45 3287 9

Гръцкият парламент ще гласува втория пакет реформи, необходими за получаването на спасителната финансова помощ от кредиторите.

Ако депутатите одобрят финансовата реформа и реформата в съдебната система, Гърция ще може да продължи напред в преговорите за получаване на 86 милиарда евро от кредиторите.

Министър-председателят Алексис Ципрас се опита да обедини колегите си от "Сириза", казвайки, че гръцкият народ се надява страната да остане в еврозоната.

Прогнозата обаче е, че реформите ще бъдат одобрени с подкрепата на опозиционните партии.

Така Ципрас ще трябва да се справи с бунта в собствената си партия "Сириза". 32-ма депутатите от крайно лявата партия от общо 149-те на "Сириза", включително бившият финансов министър Янис Варуфакис, гласуваха "против" по време на гласуването в парламента на първия етап на реформите миналата седмица. Други шестима депутати гласуваха "въздържал се".

Бунтът намалява подкрепата за Ципрас в управляващата коалиция до едва 123 гласа, съвсем малко над минимума от 120 гласа за прокарване на решение в парламента.

"До днес видях реакции, прочетох героични изявления, но не съм чул никакво алтернативно предложение", каза Ципрас пред депутатите от "Сириза" във вторник вечерта, пише Reuters.

"Сириза" като партия трябва да отразява желанията на обществото, трябва да посреща тревогите и очакванията на десетки хиляди обикновени хора, които са възложили надеждите си на нея", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!