ТАСС съкращава 25% от служителите си и реже заплати

OFFNews 23 януари 2015 в 11:55 4055 3

Руската информационна агенция ТАСС ще съкрати 25% от служителите си през февруари. Заплатите на останалите служители пък ще бъдат орязани със средно 20%.

Това съобщи генералният директор на агенцията Сергей Михайлов, цитиран от „Ведомости“.

Причината за съкращенията е орязването на бюджета на ТАСС, обясни Михайлов.

В момента в агенцията работят над 1700 души. Съкращенията стават съгласно „Стратегията за развитието на агенцията“, според която съкращенията трябва да са разпределени в няколко години. Заради икономическата криза обаче съкращенията ще трябва да станат наведнъж, посочи Дмитрий Перцев от ТАСС.

Парите за заплати на служителите ще бъдат намалени с 20%, като орязването на заплатите на служителите ще зависи от конкретните отдели.

Вътрешната ефективност на агенцията не расте достатъчно бързо. Повечето ни новини не са особено привлекателни за читателите. Нямаме достатъчно ексклузивна информация и не сме достатъчно оперативни, а най-често следваме информационния поток, вместо да го изпреварваме, обяснил на служителите на ТАСС Сергей Михайлов на среща с редакционния екип.

Производството ни на новини е доста скъпо – всяка новини струва около 3000 рубли (79 лева). ТАСС харчи повече, отколкото печели, макар че собствените доходи на агенцията са се увеличили с 30% през 2014 г. За заплати отиват 80%от парите на агенцията, а останалите са за развитие. С падането на рублата обаче харчим всичко за заплати, което е неправилно, казва още Михайлов.

В ТАСС е назначен и главен редактор – длъжност, която не е съществувала до момента в агенцията. На поста застава Максим Филимонов, който е бил зам.-главен редактор в РИА Новости, а след това и зам.-генерален директор на ТАСС.
Преди около година руският президент Владимир Путин ликвидира новинарската агенция РИА Новости, която стана част от медийния холдинг „Русия днес“.

За генерален директор беше назначен един от най-големите поддръжници на пропагандата Дмитрий Кисельов. Главен редактор пък е Маргарита Симонян, която 25 години работи като акредитирана в Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!