Quantcast

ТАСС съкращава 25% от служителите си и реже заплати

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2015 в 11:55 3513 3

Руската информационна агенция ТАСС ще съкрати 25% от служителите си през февруари. Заплатите на останалите служители пък ще бъдат орязани със средно 20%.

Това съобщи генералният директор на агенцията Сергей Михайлов, цитиран от „Ведомости“.

Причината за съкращенията е орязването на бюджета на ТАСС, обясни Михайлов.

В момента в агенцията работят над 1700 души. Съкращенията стават съгласно „Стратегията за развитието на агенцията“, според която съкращенията трябва да са разпределени в няколко години. Заради икономическата криза обаче съкращенията ще трябва да станат наведнъж, посочи Дмитрий Перцев от ТАСС.

Парите за заплати на служителите ще бъдат намалени с 20%, като орязването на заплатите на служителите ще зависи от конкретните отдели.

Вътрешната ефективност на агенцията не расте достатъчно бързо. Повечето ни новини не са особено привлекателни за читателите. Нямаме достатъчно ексклузивна информация и не сме достатъчно оперативни, а най-често следваме информационния поток, вместо да го изпреварваме, обяснил на служителите на ТАСС Сергей Михайлов на среща с редакционния екип.

Производството ни на новини е доста скъпо – всяка новини струва около 3000 рубли (79 лева). ТАСС харчи повече, отколкото печели, макар че собствените доходи на агенцията са се увеличили с 30% през 2014 г. За заплати отиват 80%от парите на агенцията, а останалите са за развитие. С падането на рублата обаче харчим всичко за заплати, което е неправилно, казва още Михайлов.

В ТАСС е назначен и главен редактор – длъжност, която не е съществувала до момента в агенцията. На поста застава Максим Филимонов, който е бил зам.-главен редактор в РИА Новости, а след това и зам.-генерален директор на ТАСС.
Преди около година руският президент Владимир Путин ликвидира новинарската агенция РИА Новости, която стана част от медийния холдинг „Русия днес“.

За генерален директор беше назначен един от най-големите поддръжници на пропагандата Дмитрий Кисельов. Главен редактор пък е Маргарита Симонян, която 25 години работи като акредитирана в Кремъл.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 17:52

//Производството на новини е доста скъпо – всяка новини струва около 3000 рубли (79 лева).//
Така е, дезинформацията е скъпа – новините се отразяват, не се произвеждат. Скоро ще секнат и 12 долара, които плащат на мурзилките за спамене на ден. И все пак, казват и истината – от злоба, глупост, яд....
Ето, че изплюха кой спря Южен поток – Трети енергиен пакет:

РИА Новости: България не може да се успокои. Газовият проект с нейно участие „Южен поток” потъна в забрава, а тя продължава - „Южен поток”, та „Южен поток”… Можем да разберем момчетата в София. Изгубиха добри пари, перспективи и добросъседските си отношения с Москва. Изгубиха и шанса си за енергийна независимост от крадливо настроения Киев. Независимо колкото повтарят обаче, „Южен поток” няма да се върне. Такъв коментар публикува РИА Новости.
"Да, имаше и други времена – помагахме, делихме, търпяхме. Но сега се стопи и последната надежда. Така че изглежда сериозните изявления на българите могат да бъдат приемани единствено като блъф, отбелязват експерти. Още повече, че в последните изявления на българските власти за желанието им все пак да изградят „Южен поток” отново присъства ключовата фраза „при пълно съответствие с европейското законодателство”.
Тоест в съответствие с прословутия ТРЕТИ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ. Но именно той се превърна в препъни-камъка в спора за статута на газопровода. Да не би в София да са пропуснали нещо? Не са знаели? Не е ли ясно, че „Газпром” няма да строи за своя сметка газопровод за „пиявици” и „готованци”", пише още руската медия.

23.01 2015 в 17:13

А с щатовете на Волгин, Симов, ТВ алфа и пр. руски глашатаи как дела идут! С хонорарите? Че то при тая рубла...

23.01 2015 в 13:19

ТАСС = Телеграфна агенция на Съветския съюз. Нерушимият отдавна е в небитието, идва време и на неговата машина за манипулации. И логично, след като Путин си има вече "Русия днес".