Путин ликвидира РИА Новости и "Гласът на Русия"

Вероника Шербанова 09 декември 2013 в 11:13 7914 17

Владимир Путин
Владимир Путин

 

Руският президент Владимир Путин ликвидира една от най-големите руски информационни агенции РИА Новости и радио "Гласът на Русия".

С негов указ на тяхно място ще бъде създадена международна агенция „Русия днес“, в състава на която ще влязат двете досегашни медии".

Директорът на новата агенция се назначава и уволнява директно от президента. Путин си избра за поста журналиста Дмитрий Кисельов, който е известен с неприкритите си симпатии към държавния глава.

Дмитрий Кисельов дори получи днес „Оскар“ от протестиращите в Украйна заради некоректното отразяване на демонстрациите от страна на руските телевизии. Статуетката беше връчена от украинския журналист Виталий Седюк на кореспондента на телевизия „Русия 24“ с молбата тя да бъде предаде на ръководството на телевизията и в частност на Кисельов. 

Новата агенция „Русия днес“ ще използва цялото имущество на РИА Новости и „Гласът на Русия“, а нейният директор ще се избира и сменя от президента на Русия.

Основната цел на новата агенция „Русия днес“ ще бъде да запознава чужденците със случващото се в Русия, става ясно от указа на Путин. 

Според Руската служба на Би Би Си ръководството на РИА Новости е изпратило до всички служители съобщение, според което в момента ситуацията не е изяснена и те трябва да продължат да работят както досега. 

Според официалната позиция на администрацията на президента причината за ликвидирането на РИА Новости и „Гласът на Русия“ и обединението им в една агенция е намаляването на разходите за държавни медии и подобряване на тяхната ефективност. 

Трябва да се говори истината, трябва да я направим достъпна за максимален брой хора, като се използва за това съвременен език и най-съвършените технологии“, посочи ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов.

Указът на президента засяга и други държавни медии. Според него списание „Родина“ вече ще влиза в състава на „Руски вестник“. Държавният фонд за телевизионни и радио програми влиза в състава на Общоруската държавна телевизионна и радио компания (ВГТРК), а Руската книжна палата ще премине в агенция ИТАР-ТАСС.

РИА Новости съществува от 1941 г., като през годините е познато с различни имена. Името РИА Новости агенцията получава през 1991 г. В момента то представлява огромен информационен холдинг, в който влизат агенцията за икономически новини ПРАЙМ, вестник „Московски новини“, агенцията за съдебна информация РАПСИ, станала особено популярна с излъчването на живо чрез Twitter на процесите срещу редица опозиционери.

Ежемесечната аудитория на сайта РИА Новости по данни на LiveInternet е 16,5 млн. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews