Quantcast

Путин ликвидира РИА Новости и "Гласът на Русия"

Вероника Шербанова Последна промяна на 09 декември 2013 в 11:13 6549 17

Владимир Путин
Владимир Путин

 

Руският президент Владимир Путин ликвидира една от най-големите руски информационни агенции РИА Новости и радио "Гласът на Русия".

С негов указ на тяхно място ще бъде създадена международна агенция „Русия днес“, в състава на която ще влязат двете досегашни медии".

Директорът на новата агенция се назначава и уволнява директно от президента. Путин си избра за поста журналиста Дмитрий Кисельов, който е известен с неприкритите си симпатии към държавния глава.

Дмитрий Кисельов дори получи днес „Оскар“ от протестиращите в Украйна заради некоректното отразяване на демонстрациите от страна на руските телевизии. Статуетката беше връчена от украинския журналист Виталий Седюк на кореспондента на телевизия „Русия 24“ с молбата тя да бъде предаде на ръководството на телевизията и в частност на Кисельов. 

Новата агенция „Русия днес“ ще използва цялото имущество на РИА Новости и „Гласът на Русия“, а нейният директор ще се избира и сменя от президента на Русия.

Основната цел на новата агенция „Русия днес“ ще бъде да запознава чужденците със случващото се в Русия, става ясно от указа на Путин. 

Според Руската служба на Би Би Си ръководството на РИА Новости е изпратило до всички служители съобщение, според което в момента ситуацията не е изяснена и те трябва да продължат да работят както досега. 

Според официалната позиция на администрацията на президента причината за ликвидирането на РИА Новости и „Гласът на Русия“ и обединението им в една агенция е намаляването на разходите за държавни медии и подобряване на тяхната ефективност. 

Трябва да се говори истината, трябва да я направим достъпна за максимален брой хора, като се използва за това съвременен език и най-съвършените технологии“, посочи ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов.

Указът на президента засяга и други държавни медии. Според него списание „Родина“ вече ще влиза в състава на „Руски вестник“. Държавният фонд за телевизионни и радио програми влиза в състава на Общоруската държавна телевизионна и радио компания (ВГТРК), а Руската книжна палата ще премине в агенция ИТАР-ТАСС.

РИА Новости съществува от 1941 г., като през годините е познато с различни имена. Името РИА Новости агенцията получава през 1991 г. В момента то представлява огромен информационен холдинг, в който влизат агенцията за икономически новини ПРАЙМ, вестник „Московски новини“, агенцията за съдебна информация РАПСИ, станала особено популярна с излъчването на живо чрез Twitter на процесите срещу редица опозиционери.

Ежемесечната аудитория на сайта РИА Новости по данни на LiveInternet е 16,5 млн. души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2013 в 19:44

Путин не "ликвидира", а създаде нова по-голяма и модерна агенция просто Офнюз. Опитвате се вмените негласност и изкривяване на информацията в Русия, а само от вашето заглавие лъха толкова тенденциозност, че и учениците загряват пристрастното ви отношение. Нали знаете за сламката и гредата в окото... Путин е обичан в Русия по простата причина, че и той обича народа си и работи за него. Толкова е просто. Това, че в Европа половината политици са гейове, а българските им колеги за крадци, не значи, че на други места няма свестни лидери, както в случая с Владимир Путин.

09.12 2013 в 15:33

Министерството на истината не бездейства.

09.12 2013 в 15:32

Искаме и ние тука така - медии назначавани и ликвидирани от Путин.

09.12 2013 в 14:44

Не занимаваите световният лидер Путин с Вашите либерастки ,тъпи медиини пасквили,коментирайте на ББ марионетката постъпките,Роската Плевналиев,дето и женката му не го е***а за слива.

09.12 2013 в 13:49

Прибери ракия, рано е още за салюти. Кога изтрещея ще има специален репортаж от карлуково на твойта бабка любица от парцал талавижън.
И довечера - четвъртинка от розовото хапче, че инак пак ще си напикаеш гащите.

09.12 2013 в 13:47

кое е тайна приятелю? че той бившия прайм-министер ги заведе там целия си кабинет барабар със секлецарките на цаламба у Анкара. Те не помниш? А? Да ти пусне ли линк Постоль войвода?

09.12 2013 в 13:32

Я направо да си връщат ТАСС и да не му мислят.

09.12 2013 в 13:22

Абе Великов, и ти ли изтрещя, щом такъв невзрачен сайт ви бърка в гъза, явно сте много зле!!!

09.12 2013 в 13:14

В кочината Русия, ако ще да се трансформират, ако ще да се разстрелват, суровинният придатък да Копа нефт и газ и толкова!!!

09.12 2013 в 12:55

Ти какво си мислиш, че в САЩ или УК няма политически?
Там се наричат по друг начин - граждански милиции, националисти, федерати, шотландци и т.н.

Ама четете повече бе хора! Може да гледате и док. филми!