Суровикин - арестуван или разпитван? Версии за изчезването на генерал Армагедон (обновена)

Дмитрий Песков прехвърли въпросите, свързани със заместник-главнокомандващия на руските сили в Украйна към Министерството на отбраната

OFFNews 29 юни 2023 в 12:30 5149 3

Снимка Charter97

Не спират спекулациите за това бил ли е генерал Армагедон брънка от метежа на Пригожин срещу Путин.

Руският генерал Сергей Суровикин, за чийто арест вървят слухове в интернет и новинарските агенции, не е в ареста, обяви бившият главен редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов. Преди него опровержение направи и Кремъл, като коментира слуховете с водената информационна война от Запада.

В четвъртък следобед говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков прехвърли въпросите, касаещи генерала, към Министерството на отбраната. Запитан дали може да изясни ситуацията около Сергей Суровикин, включително публикации с твърдения за неговата оставка, Песков заяви:

"За съжаление, не. Препоръчвам ви да се свържете с Министерството на отбраната. Това е прерогатив на министерството".

Гласът на Путин се опита да омаловажи ролята и присъствието на Сергей Суровикин във военните действия в Украйна. "Руският президент Владимир Путин, като върховен главнокомандващ, работи предимно с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов", каза Песков, цитиран от ТАСС, в отговор на въпроса дали Путин продължава да вярва на генерал Сергей Суровикин. Въпросът беше зададен също в контекста на публикации в медиите за възможна оставка на Суровикин от поста заместник-командващ Обединената групировка на руските войски.

За сметка на неяснотите около Суровикив, Алексей Венедиктов твърди, че в отпуск е излязъл заместникът на Суровикин генерал Андрей Юдин и се очаква в близко време да подаде рапорт за напускане на армията.

Първоизточник на информацията за ареста на генерал Армагедон, както суетно позволява да го наричат Суровикин, е руският военен блогър и бивш служител на пресцентъра на Министерството на отбраната Михаил Звинчук, повече популярен под името на канала си в Телеграм - Rybar.

Звинчук съобщи в сряда сутринта, че генералът не е виждан от събота и добави: "Битува версията, че е на разпити". По-късно, към 2 следобед, Rybar направи уточнението, че арестът на Суровикин е само слух. Официално потвърждение на информацията, която е подхваната първо от украински, а после и от западни медии - няма.

Самият Алексей Венедиктов също по-рано беше заявил, че генералът и семейството му не са "излизали в ефир" вече три дни. Същото се отнася и за охраната на високопоставения командир.

Добре информираният обикновено канал "Двамата майори" пише, че слухът за Суровикин е потвърден частично - генерал Армагедон е отговорил на въпроси, т. е. дал е показания и скоро трябва да се върне на работа.

В сряда вечерта лично ареста си опроверга Андрей Юдин с коментари за руски издания. Той каза, че е в отпуск, а къде е Суровикин, не знае. В същото време "Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт джърнъл" пишат, че Суровикин е знаел за готвения метеж и за плановете му да залови и арестува министъра на отбраната Сергей Шойгу в Ростов. Официално от първите часове на метежа Сирийският касапин, друго прозвище на генерала, осъди метежа и призова "Вагнер" да се предадат.

В телеграм каналите от руската страна на фронта спекулират, че Сергей Суровикин би могъл да саботира негласно заповедите на командването за противодействие на бунта.

Друг знаков за руската пропаганда телеграм канал "Операция Z: Военни кореспонденти на Руская весна" смекчава слуховете с уточняващо твърдение, че "сред военното ръководство се водят следствени действия, онези, които са имали тесни контакти с Е. Пригожин са разпитвани от следователи относно възможното им участие в метежа. Процедура - напълно разбираема, но това не е някакво мащабно включване на машината за репресии".

Генерал Сергей Суровикин в момента е заместник-главнокомандващ на руските войски в Украйна, а за връзките си с него често говореше ръководителят на неуспелия метеж Евгений Пригожин.

Вероятно затова са и медийните спекулации в Русия, че най-малко трима руски генерали са заподозрени за това, че са помагали на главатаря на метежниците. Мистичният канал "Генерал СВР", зад който според някои може да стоят и украинските служби, пише, че Суровикин дори си бил признал, че е помагал на Пригожин в подготовката на метежа, но сега се разкайвал.

Интересна е гледната точка към слуховете за арест на руския командир на полския OSINT аналитик Ярослав Волски:

"Арест на Суровикин не ме радва. Вярно, като за стандартите на руския генералитет той не беше лош, но не беше и изтъкнат. Обаче принадлежеше към групата за влияние, която успя да го спаси след:

- пуча през 1991

- бандитизма, извършен през 1993 и мародерството на неговите войници

- изнасилването и убийството на чеченка през 1999 и извършването на военни престъпления от неговия полк

- убийството на интенданта на собствения му полк (официално самоубийство със служебния пистолет на Суровикин), след като не пожелал да участва в кражби

- гигантски кражби

- побои и изтезания на войници и офицери в Сирия.

Явно руснаците си подреждат къщичката".

Част от събитията, които коментира, са публично известни. След неуспелия пуч срещу Горбачов Суровикин изкарва 7 месеца в ареста, но след излизането си дори е повишен в чин по личната заповед на Борис Елцин.

През 1995 г., докато е слушател във Военната академия "Фрунзе", бъдещият генерал е признат за виновен от военния съд на Московския гарнизон в помагачество в придобиването и продажбата на огнестрелно оръжие и боеприпаси и е осъден на 1 година затвор условно, макар впоследствие присъдата да е отменена, а съдимостта погасена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

29.06 2023 в 14:38

Ае джуджко много злобно гледа? Нали всичко беше по гросмайсторската му стратегия, що не е доволен?

-1650

3

ob1

29.06 2023 в 14:27

Тоя пък... добре е да се знае кой ще налапа следващия Хаймарс до стабилизаторите, инак оркските копелета лъжат :)

345

2

Джендо Джедев

29.06 2023 в 14:26

Радославчо,

Досега явно не беше много засекретен тоя Суровикин... ;) Що така? :D

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки