Срив на руските пазари след обявената от Путин мобилизация

OFFNews 21 септември 2022 в 11:40 3865 3

борса

Снимка Архив

Московската борса

Руските пазари реагираха със силен срив на въведената частична мобилизация в страната. Понижението е за втори пореден ден, като за последен път това се случи през февруари, след като Русия нападна Украйна и започна войната, съобщи Би Би Си.

Рублата, която дотогава се държеше стабилно въпреки очакванията за мобилизация, започна да спада. Сутринта курсът на долара се повиши с 1,4 рубли до 62 рубли за долар, а еврото поскъпна с почти 80 копейки до 61,4 рубли. След това рублата започна да възстановява загубите си и към 10:40 ч. отново започна да укрепва спрямо еврото.

Ден по-рано руските пазари също се сринаха - очакваше се мобилизация, а властите на самопровъзгласилите се ДНР, ЛНР и частично окупираните от Русия Херсонска и Запорожка област обявиха, че се подготвят "референдуми" за присъединяване към Русия. Във вторник индексът на московската борса спадна с повече от 8%.

Анализаторите обясняват срива с "новини от политически характер" и нарастващи "геополитически рискове".

"Индексът на московската борса изглежда се насочва към дъното", пишат авторите на икономическия блог MMI.

През последните месеци руските пазари са сравнително стабилни, въпреки продължаващата повече от шест месеца война в Украйна и наложените на Русия санкции. Това до голяма степен се дължи на оттеглянето на чуждестранните инвеститори или на ограниченията, наложени им от руските власти, коментира Би Би Си.

Мобилизацията предизвика нова вълна от спадове. Най-вероятно това се дължи на страха как ще се отрази на икономиката на страната, която и без това не е в най-добро състояние.

Засега повечето прогнози сочат, че кризата ще бъде продължителна, но не много тежка. Ефектът от търговските санкции ще бъде забележим едва в бъдеще, когато технологичното изоставане на Русия от останалия свят се задълбочи.

Мобилизацията може да промени тези прогнози драстично. Част от населението ще отиде на война, което означава, че няма да работи и няма да харчи пари. Вследствие на това производството и потреблението ще спаднат.

Работата на компаниите също ще бъде преориентирана към военните нужди, което означава, че производството на "граждански" стоки и инвестициите в собственото им развитие ще бъдат силно намалени.

Криза, която може да бъде лека и продължителна, може да се прерасне в дълбоко падение с бавно възстановяване. Именно това може да изплаши инвеститорите, коментира още Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

21.09 2022 в 11:56

Курс на кое?

Че тя рублата от половин година не е конвертируема?

10298

2

AntiZ

21.09 2022 в 11:55

Нали помните стария виц?
Въпрос: колко е разликата между един долар и една рубла?
Отговор: Един долар.

345

1

Джендо Джедев

21.09 2022 в 11:50

Че тя рублата накъде повече да се срине?
 
X

Да помогнем на украинските деца!