След масовите гробове в Изюм: в ЕС са ''дълбоко шокирани'', Чехия иска международен трибунал

OFFNews 17 септември 2022 в 20:08 12941 9

масов гроб

Снимка БТА/АП

Масов гроб край украинския град Изюм

Европейският съюз е дълбоко шокиран от откриването на стотици тела, погребани набързо близо до Изюм в Украйна, и „осъжда тези жестокости най-категорично“, каза вчера ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

„Агресивната война на Русия срещу Украйна остави следа от кръв и разрушения. Русия, нейните политически лидери и всички, които участват в продължаващите нарушения на международното право и международното хуманитарно право в Украйна, ще бъдат държани отговорни“ каза в изявление шефът на европейската дипломация.

„ЕС подкрепя всички усилия в това отношение“, подчерта той.

"Хиляди цивилни вече са били убити, много други са били измъчвани, преследвани, сексуално насилвани, отвличани или насилствено разселени. Това нечовешко поведение от страна на руските сили трябва да спре незабавно", допълни Борел.

Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че "повече от 400 тела" са били открити в масов гроб близо до Изюм - град, който наскоро беше превзет от украинската армия и върнат под контрола на Киев.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов каза, че "99 процента от ексхумираните вчера в Изюм тела, носят белези на насилствена смърт".

"Има много тела с вързани ръце зад гърба, а един човек е погребан с въже около шията. Всичко показва, че тези хора са били измъчвани и екзекутирани", написа Синегубов в Телеграм, придружавайки посланието си със снимки на стотиците гробове, открити близо до Изюм.

Чехия, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, призова да бъде създаден международен трибунал за военни престъпления, извършени в Украйна.

"Такива нападения срещу цивилни са немислими и отвратителни", заяви в "Туитър" чешкият външен министър Ян Липавски. "Не трябва да си затваряме очите за станалото. Ние се обявяваме за това да бъдат наказани всички военни престъпници", добави той.

Призивът бе отправен след откриването на около 450 гроба край град Изюм, отбеляза Франс прес. Украинските сили отвоюваха това населено място в Източна Украйна от руснаците. Украинските власти съобщават, че по някои от телата е имало следи от изтезания.

Чехия прие около 400 000 украински бежанци и предостави военна помощ на стойност от около 150 милиона долара на Украйна, която бе нападната от Русия на 24 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1780

9

Само когато тази империя на злото се разпадне и спре да съществува в този си вид, само тогава и България ще може да си поме дъх
НАИСТИНА СВОБОДНА!!!
Смърт на ФАШИЗМА, СМЪРТ НА РУСИЯ!!!

1160

5

bursuk

18.09 2022 в 12:04

Бай Пешо...седи си у Перник и си мълчи ... Руснаците винаги са били абсолютни животни и малоумници, за това такива гледки не ни учудват. Учудва ни че има все още хора, вярващи на глупостите им, помагат на Украйна с геноцид. Толкова си могат рашките ...

8053

1

DARTH VADER

18.09 2022 в 01:13

РУСНАЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МИСЛЯТ,ЧЕ ЩЕ ИМ СЕ РАЗМИНЕ ВСИЧКО....

НЕ И ТОЗИ ПЪТ!!!

НЕ МОГАТ ДА СХВАНАТ КАКВО ПРИЧИНЯВАТ САМИ,НА СЕБЕ СИ...
А КАТО НАЦИЯТА ИМ Е ТОЛКОВА УРОДЛИВА,ТО ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТЪТ В КОЙТО ЩЕ СЕ ХВАНАТ ЗА ГЛАВАТА,КАТО ОНЗИ,ДУГИН ЛИ БЕШЕ...