Вместо име - номер върху кръста. В Изюм откриха масови погребения с повече от 440 гроба

OFFNews 16 септември 2022 в 09:15 4638 6

ВСУ - 17 души, пише върху кръста на безименния гроб.

Снимка Настоящее время

ВСУ - 17 души, пише върху кръста на безименния гроб.

В горска полоса в района на освободения от руската окупация Изюм са открити масови погребения с над 440 гроба. Това заяви пълномощникът по въпросите на безследно изчезналите в Украйна Олег Котенко. Върху гробовете набързо са били поставени кръстове, на някои от тях има фамилии, на други са само номера.

„Когато имаше обстрели, когато руските окупатори завземаха Изюм имаше много обстрели, хората умираха направо на улиците. Ритуалните служби не са знаели какви са тези хора, но са ги прибирали и са ги погребвали на това гробище. Повечето, мисля, че са загинали по време на руските обстрели. Това го разбираме по датите, загинали са докато са удряли по града с артилерия.“ – каза Котенко, цитиран от „Настоящее время“.

Пълномощникът на Киев се надява службите да са водили някакъв регистър, който да помогне да се установи къде са загинали погребаните в горското гробище хора.

„Мисля, че е насилствена смърт и мисля, че е в резултат на артилерийски обстрел. Не искам да наричам това Буча, тука имаме, нека го наречем така, по-цивилизовано погребани хора. Не искам дори да мисля за това, но ми се струва, че има и погребани деца.“ – добави Котенко.

В един от гробовете, върху който има надпис „ВСУ – 17 души“ са погребани 20-25 души. Началникът на следствения отдел на Харковска област Сергей Болвинов потвърждава пред телевизия Sky News, че в района на масовите погребения в Изюм са открити около 440 гроба. Всички тела се ексхумират и се изпращат за съдебно-медицински експертизи за събирането на доказателства за военните престъпления на Русия. Много от телата са неразпознати.

В телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски обяви, че процесуалните действия вече са започнали, но повече информация за ужасяващите находки от Изюм ще има днес, в петък. Също за петък се очаква в Изюм да пристигнат украински и международни журналисти, които да покажат на света последиците от руската окупация.

Общинският съветник от Изюмския градски съвет Максим Стрелник беше съобщил по-рано, че по време на руската окупация в града са загинали не по-малко от 1000 мирни жители и е разрушена над 80 процента от инфраструктурата.Изюм беше освободен от части на ВСУ и Националната гвардия на 10 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

5

ImBlack

16.09 2022 в 12:57

Когато започнат дъждовете, очаквам,че путлеристите от Херсон ще започнат да идват и по нашето черноморие. Количеството ще е такова, че рибите ще преядат на мърша.
Като гледам картите, ВСУ могат да им отрежат снабдяването и отстъплението много бързо в поне 4-ри точки и да ги издавят в Днепър за не повече от седмица.






1730

4

Ivan

16.09 2022 в 12:49

Да здраствует освободителей!!! Освобождават наред-де хора, де АЕЦ, де язовир.... Квото падне или не става за крадене и транспорт до родилите тези престъпници! Уроды руские нещастные!

10298

2

AntiZ

16.09 2022 в 10:48

Украйна ще плати цената, тази помийна яма, наречена руска федерация, да се разпадне и затрие.

-240

1

редовно четящ

16.09 2022 в 09:34

Рашистка орда.