Шефът на ООН призова Русия да не спира АЕЦ Запорожие

Съвсем ясно е, че електричеството, произвеждано от централата, е украинско и този принцип трябва да се спазва, заяви Гутериш

OFFNews 19 август 2022 в 17:27 2211 1

Гутериш

Снимка Архив

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да не изключва контролираната от нея Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Призивът идва на фона на взаимните обвинения между Киев и Москва за обстрел в района на централата.

"Съвсем ясно е, че електричеството, произвеждано от Запорожката АЕЦ, е украинско електричество и този принцип трябва да се спазва", заяви Гутериш на пресконференция по време на посещението си на пристанището на Одеса.

Операторът на украинските централи "Енергоатом" изрази опасения, че Русия, която контролира от март най-голямата на територията на Европа АЕЦ, може да я изключи от украинската електропреносна мрежа.

"Разполагаме с данни, че руските окупатори планират да спрат реакторите и да ги изключат от линиите за доставки на енергийната система на Украйна", посочи операторът в Телеграм.

Според "Енергоатом" руските военни са ограничили достъпа на персонала до централата и са в процес на доставка на дизелови генератори, които да бъдат включени след спирането на реакторите.

През последните седмици Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрелването на ядрената централа в Южна Украйна, което отново събуди страховете от възникване на сериозна катастрофа в Европа.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира вчера, че "евентуалното причиняване на щети в Запорожката АЕЦ би било самоубийство" и призова за демилитаризиране на централата.

Вчера той обяви, че каквито и да било щети на централата би било самоубийство. И отново призова за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Атомната електроцентрала бе обект на телефонен разговор и между Путин и френския му колега Еманюел Макрон. Според Кремъл Путин е предупредил, че обстрелът на АЕЦ-а в Южна Украйна създава риск от мащабна катастрофа.

Двамата държавни глави са се договорили за необходимостта в централата да бъде изпратен екип от Международната агенция по атомна енергия.

По-късно от Елисейския дворец потвърдиха, че Путин се е съгласил да бъде изпратена мисия на МААЕ в АЕЦ „Запорожие“. Руският президент и френският му колега са се договорили за нов телефонен разговор в следващите дни, преди заминаването на мисията.

Междувременно и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който преди ден в Ловов имаше тристранна среща с
украинския си колега Володимир Зеленски и генералния секретар на ООН, съобщи, че ще говори с Владимир Путин за ситуацията в Зопоржката АЕЦ и за искането на украинския президент Володимир Зеленски Русия да заминира района на централата. Ердоган призова МААЕ да предприеме необходимите мерки за обезпечаването на сигурността на централата и допълни, че Европа не иска друг Чернобил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови