Гутериш: Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство

OFFNews 18 август 2022 в 20:02 3204 0

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган

Снимка Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган

Причиняването на каквито и да било щети на Запорожката АЕЦ би било самоубийство, предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

Гутериш, който говори след тристранна среща в западния украински град Лвов с президентите на Украйна и Турция, Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган, обеща, че ООН ще се опита да увеличи износа на украинско зърно преди зимата.

"Трябва да кажем нещата такива, каквито са: всяка потенциална щета (на Запорожката АЕЦ) би била самоубийство", подчерта Гутериш. Той отново призова за демилитаризиране на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че обстрелват Запорожката АЕЦ. Руските въоръжени сили превзеха атомната централа в началото на март - малко след като нахлуха в съседната страна на 24 февруари.

Генералният секретар на ООН коментира и въпроса за глобалната криза с недостига на храни, която бе предизвикана от войната и заплашва с глад редица региони, най-вече Близкия изток и Северна Африка.

"Ще направим всичко възможно да засилим операциите си, за да се справим с трудностите на предстоящата зима", каза той.

Общо 25 кораба със зърно отплаваха от украински пристанища, откакто Киев и Москва подписаха съответното споразумение под егидата на ООН и с посредничеството на Турция, отбелязва АФП.

Украинският президент Володимир Зеленски определи днешното посещение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган като "силно послание за подкрепа от силна страна".

Зеленски проведе днес двустранен разговор с турския си гост, след което се състоя и среща в тристранен формат между президентите на Турция и Украйна и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тристранната среща продължи около 40 минути. 

Зеленски посочи, че е обсъдил с турския президент възможностите за надграждане на инициативата за износ на зърно, както и ситуацията около АЕЦ Запорожие.

Засилването на сътрудничеството ни ще доведе до укрепване и на двете държави, посочи още украинският лидер.

По време на визитата на Ердоган е било подписано споразумение между Турция и Украйна за реконструкцията на увредена в резултат на войната инфраструктура, посочва още НТВ.

В рамките на двустранния си разговор президентите са обсъдили всички аспекти на отношенията между Анкара и Киев на стратегическо равнище, допълва телевизията.

На тристранната среща Зеленски-Ердоган-Гутериш в Лвов от турска страна са присъствали също външният министър Мевлют Чавушоглу, ръководителят на разузнавателната организация МИТ Хакан Фидан и говорителят на президентството и съветник на Ердоган Ибрахим Калън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови