Северодонецк е почти напълно обкръжен. Украинската армия отчаяно брани Донбас

Руснаците се опитват да превземат изцяло град Лиман, тъй като той е стратегически важен за следващата фаза на настъплението в Донбас, твърди британското разузнаване

OFFNews 28 май 2022 в 11:00 7495 16

настъпление

Снимка GeneralStaff.ua

Украинският град Северодонецк е почти напълно обкръжен от руски военни, съобщи ДПА, позовавайки се на информация от местната военна администрация. Агенцията отбелязва, че Москва твърди, че вече е обкръжила града.

Две трети от града в Луганска област вече са обсадени, но засега той не е обкръжен, написа в "Телеграм" началникът на местната военна администрация Олександър Стрюк. Той добави, че войски на украинското правителство продължават да оказват яростна съпротива.

Проруски сепаратисти обаче твърдят, че градът е напълно обкръжен, съобщи московската държавна информационна агенция "РИА Новости", цитирана от БТА. Стрюк каза, че около 90% от сградите в града са разрушени и 60% ще трябва да бъдат напълно реконструирани. Северодонецк е един от последните райони на Луганска област, които все още се контролират от украинската армия.

Областният управител на Луганска област Сергий Гайдай каза, че в града има достатъчно ресурси за неговата отбрана, но би могло да се стигне до тактическо отстъпление на украинските въоръжени сили. Той добави, че руски войници вече са в града.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Луганска и Донецка области е трудна и продължават руските ракетни и въздушни удари. Той добави, че украинската армия защитава страната с всички налични ресурси.

"Ако окупаторите си мислят, че Лиман и Северодонецк ще бъдат техни, то те грешат. Донбас ще бъде украински", бе категоричен Зеленски в своето вечерно обръщение.

Статутът на град Лиман в Донецка област не е ясен на фона на яростни боеве около него. Проруски сепаратисти твърдят, че са го превзели, а украинският генерален щаб каза, че боевете за него продължават.

Междувременно британското министерство на отбраната съобщи, че руснаците се опитват да превземат изцяло град Лиман, тъй като той е стратегически важен за следващата фаза на настъплението в Донбас.

"Преди 27 май руските сили вероятно са завзели голяма част от град Лиман в северната част на Донецка област като част от това, което вероятно е било предишна операция за следващия етап от руската офанзива в Донбас. Лиман е стратегически важен, тъй като в него се намира голям железопътен възел, а също така осигурява достъп до важни железопътни и пътни мостове през река Северски Донец", се казва в доклада.

Според него руските части в района вероятно ще изберат форсиране на реката през следващите дни. Засега главните сили на Русия вероятно остават на 40 км на изток.

"Плацдармът край Лиман ще даде на Русия предимство в потенциалната следваща фаза на офанзивата в Донбас, когато тя вероятно ще се опита да напредне към ключови градове, контролирани от Украйна, по-дълбоко в Донецка област, в Славянск и Краматорск", предупреждава британците, цитирани от УНИАН.

Те припомниха, че на 26 май 2022 г. ръководителят на самопровъзгласилата се и непризната ДНР Денис Пушилин заяви пред руски държавни медии, че ще бъде проведен референдум, ако Русия завземе цялата Донецка и Луганска област на Украйна.

"Ако Русия успее да завземе тези територии, Кремъл вероятно ще разглежда това като значително политическо постижение и ще го представи на руския народ като оправдание за инвазията. Въпреки това ВСУ продължават да водят добре организирана отбрана на сектора и продължават да нанасят големи загуби на руската страна", заключава министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

13

Maxim

28.05 2022 в 22:11

Рашките, защо се пънат, като знаят, че всичко е напразно. Вече играят ва банк и загубата им ще е съкрушителна и безвъзвратна.

210

12

Merc

28.05 2022 в 21:34

Нулата пак изтрещя.
Явно е минал на евтин одеколон....
Руснаците попиляли укрите !???!
Къде и кога бе , мамин сладък ?......

210

11

Merc

28.05 2022 в 21:19

Браво на Могучая. За три месеца станаха за смях навсякъде и пред всички.
Даже и индийците ги подиграват.
Само да напомня на путлеропитеците :
Преди 27 години превзеха Грозни с цената на неимоверни жертви.
После чеченските чобани , въоръжени само с леко стрелково оръжие ги изметоха оттам за 48 часа.
Но чеченците тогава начело имаха герои като Масхадов и Басаев , а не клоуни като Кадиров.

-240

10

редовно четящ

28.05 2022 в 20:53

Нулата пак е прекалил със самогона!