Семейство откри дъщеря си, изчезнала преди 51 години, с ДНК съвпадение

OFFNews 30 ноември 2022 в 13:12 4825 0

Мелиса и Алта

Снимка Скрийншот

Мелиса (вдясно) и майка ѝ Алта Апантенко

Семейство във Форт Уърт, Тексас, намери дъщеря си, отвлечена като бебе преди повече от пет десетилетия, благодарение на ДНК съвпадение в сайт за откриване на родственици, съобщи CNN. 

Мелиса Хайсмит е била само на 22 месеца през 1971 г., когато се твърди, че е била отвлечена от жена, наета да я гледа, според публикации на семейството през годините.

Хайсмит израснала с името Мелани и е живяла във Форт Уърт през голяма част от живота си, без да знае, че е обявена за изчезнала. 

Жената не подозирала, че семейството й я търси, докато не потърсили във Фейсбук. Първоначално Мелиса решила, че става дума за измама.

„Баща ми ми изпрати съобщение в месинджъра: „Знаеш ли, търся дъщеря си от 51 години“, разказва Хайсмит пред CNN.

Семейството открило дъщеря си чрез сайта 23andMe където се появило съвпадение на тяхно ДНК с ДНК на едно от децата ѝ.

„Попитах жената, която ме отгледа: „Има ли нещо, което трябва да ми кажеш?“ и получих потвърждение, че тя знае, че съм бебето Мелиса. Така открих истината", разказва Хайсмит.

Преди дни родителите на Мелиса се срещнали с нея за първи път и направили допълнителни „официални и законни ДНК тестове“, пише семейството в социалната мрежа.

„В момента, в който видяхме нейни снимки, разбрахме за родилния ѝ белег и че рожденият ѝ ден е същият като този на нашата Мелиса, ние знаехме без никакво съмнение, че това е нашето момиче", коментира семейството във Фейсбук, съобщавайки новината.

Среща на Мелиса и баща ѝ, скрийншот

Профил на "случая на Хайсмит" от Националната система за изчезнали и неидентифицирани лица отбелязва, че бебето е имало белег по рождение в горната част на гърба. Докладът включва скица на детегледачка и портрет на Мелиса, както би изглеждала като възрастна.

„Не можех да повярвам“, казва през сълзи майка ѝ, Алта Апантенко, припомняйки си първата им среща след повече от 50 години. - "Мислех, че никога повече няма да я видя."

От полицейското управление във Форт Уърт съобщават, че са „изключителни щастливи“, че сайтът за ДНК съвпадения е събрал семейството. Макар наказателната давност на делото да е изтекла преди 20 години, след 18-ия рожден ден на Мелиса, от полицията са заявили, че ще продължат разследването, за да „разкрият пълната истина" за отвличането ѝ преди 51 години.

Когато започнало разследването, преди половин век, майката на детето обяснила, че е пуснала обява в местен вестник за търсене на детегледачка. Отговорила ѝ жена, която предложила да се грижи да Мелиса в дома си. Когато отишла да вземе детето с него била съквартирантката на майката. Тя предала бебето на жената, която никога повече не се върнала.

Инцидентът преследвал Алта, през целия ѝ живот, макар че тя има още четири деца.

Майка ми направи всичко по силите си с ограничените възможности, с които разполагаше. Не можеше да рискува да бъде уволнена. Така че тя се довери на жената, която каза, че ще се погрижи за детето ѝ“, казва Шарън Хайсмит, по-малката сестра на Мелиса, пред журналист. - В продължение на 50 години майка ми живееше с чувството за вина, че е загубила Мелиса. Наложи ѝ се да понесе обвинения, че е наранила или убила собственото си бебе. Радвам се, че Мелиса се върна и майка ми беше реабилитирана, казва Шарън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки