Сблъсъци край летище в Истанбул, арестуваха 11 участници в опита за преврат

OFFNews 17 юли 2016 в 20:34 10347 0

Снимка AFP

Сблъсъци между турски спецчасти и поддръжници на опита за преврат избухнаха за кратко край летище "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на Истанбул. 

Полицията е дала предупредителни изстрели, а превратаджиите оказали съпротива и се е стигнало до сблъсъци, при които са използвани водни оръдия.

Арестувани са 11 предполагаеми участници в опита за преврат. Не се съобщава за пострадали.

След неуспешния преврат бяха арестувани около 6000 души. Над 100 участници в метежа са ликвидирани. Сред тях има генерали, офицери и съдии. 

Арестуван беше и главният военен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Али Язъджъ, задържан е и главният военен съветник на 11-ия турски президент Абдуллах Гюл - Исмаил Гюнешер.

Турското министерство на външните работи съобщи, че повече от 190 души са убити и над 1400 са ранени по време на опита за военен преврат.

В декларация министерството обяви, че "това бе нещо повече от предателски заговор, това бе терористична кампания. Престъпниците стреляха по собствения си народ, забиха нож в гърба на своите командири, хвърлиха бомби над парламента и президентската канцелария". 

Министерството подчертава, че основната роля в неутрализирането на заговора е изиграл турският народ, който излезе по улиците, след като беше призован от президента Ердоган. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!