Фетхуллах Гюлен: Възможно е пучът да е инсценировка на Ердоган

OFFNews 16 юли 2016 в 23:46 16379 15

Фетхуллах Гюлен

Живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен заяви пред журналисти в щата Пенсилвания, че пучът може да е бил инсцениран от режима на Ердоган и призова народа на Турция да не разглежда военната намеса в положителна светлина.

Демокрацията не може да бъде постигната чрез военна акция, каза ислямският проповедник, цитиран от "Гардиън".

Гюлен е на мнение, че е възможно пучът да е инсценировка, която да добави допълнителни обвинения срещу симпатизантите на неговото проислямско движение "Хизмет".

На митинг в събота вечерта в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова американския си колега Барак Обама да съдейства за екстрадирането от САЩ на проповедника Фетхуллах Гюлен.

САЩ трябва да екстрадират този човек. Обръщам се към президента Обама. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. След този опит за преврат отново повтарям: предайте го на Турция - заяви Ердоган.

Ердоган твърди, че проповедникът Фетхуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, е отговорен за извършения снощи неуспешен опит за преврат.

Самият Гюлен отхвърли обвиненията, че има роля в опита за преврат в Турция:

Осъждам по най-строг начин опита за военен преврат в Турция. Като човек, потърпевш от няколко военни преврата през последните пет десетилетия, е особено оскърбително да бъда обвиняван, че съм свързан с подобен опит. Категорично отричам тези обвинения - коментира Гюлен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

15

ELPIDA

17.07 2016 в 15:37

Съгласна с Izalina.
Дианет-епидемията продължава и все още няма открит антивирус.

29585

14

Izalina

17.07 2016 в 11:48

Аз не намирам, че мнението на САЩ е вездесъщо и не вярвам да са чак такива тъпаци, но пък от друга страна там е рая за всякакви проповедници.
Още повече, че позицията, която трябва да заеме тук е доста разкрачена.

Моето мнение пък няма никакво значение, но и двамата ги намирам за еднакво опасни. С намесата на щатите пък във всьо и вся - и тримата.

29585

12

Izalina

17.07 2016 в 11:22

Информативен - да, но доста подробен и представя всички сфери на влияние, а конкретни изречения са показателни за днес разискваните теми.

За бой чак не знам, но другото е така. Поощряване (материално) на ревностните последователи-отличници, наказания за посредствените, но най-вече се развива първо култа към "гуруто" и чак след това е останалото... Все пак този фолклор (разказ от първо лице) при мен е с давност 20 години назад в България и в този смисъл е добре за учениците, че Дианетът е поел нещата с редовното съдействие и участие на нашето мюфтийство, няма как да знам как е понастоящем в останалите части на света.
Наистина не искам да вярвам, че и в момента тоя тип развива каква да е дейност у нас.

29585

9

Izalina

17.07 2016 в 10:37

wayOff , съвсем не съм убедена, че това се оказва, въпреки, че го определят така в тази статия конкретно.
Какво афишира в конкретни изявления и какво всъщност прави и целѝ са две отделни неща и аз не бих го квалифицирала толкова категорично.
При така характерната за тях прикритост само можем да гадаем за какво се бори.

29585

8

Izalina

17.07 2016 в 10:09

http://terminal3.bg/paralelnata-turska-drzhava-njama-da-izchezne-vpreki-neuspeshnija-prevrat/

Ето и още едно по-конкретно мнение

29585

6

Izalina

17.07 2016 в 09:05

http://geopolitica.eu/2008/1059

Опитай тук.
Ясни са всички причини Ердоган да се чувства застрашен именно от Гюлен. Започвам да се замислям дали пък няма основание ... Един дол дренки са двамата. Единият се взема за султан, другия за бог. Интересно противоборство се очертава, ако все пак Ердоган е прав, но не си го получи обратно от щатите...