Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Ердоган поиска от Обама да му предаде "превратаджията" Фетхуллах Гюлен

OFFNews 16 юли 2016 в 22:28 9252 2

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова американския си колега Барак Обама да съдейства за екстрадирането от САЩ на проповедника Фетхуллах Гюлен.

САЩ трябва да екстрадират този човек. Обръщам се към президента Обама. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. След този опит за преврат отново повтарям: предайте го на Турция - заяви Ердоган на митинг в събота вечерта в Истанбул.

Ердоган твърди, че проповедникът Фетхуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, е отговорен за извършения снощи неуспешен опит за преврат.

Самият Гюлен отхвърли обвиненията, че има роля в опита за преврат в Турция.

Осъждам по най-строг начин опита за военен преврат в Турция. Като човек, потърпевш от няколко военни преврата през последните пет десетилетия, е особено оскърбително да бъда обвиняван, че съм свързан с подобен опит. Категорично отричам тези обвинения - коментира Гюлен в изявление до медиите.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, цитиран от Би Би Си, че официална Турция най-напред трябва да докаже твърденията, че Гюлен е отговорен за извършения неуспешен опит за преврат.

Държавният секретар Кери заяви дипломатично, че САЩ са готови "да подпомогнат законните усилия" за решаване на съдбата на заговорниците, опитали да свалят турското правителство.

По думите на Кери САЩ имат информация, че в Турция "сега нещата са спокойни и редът се възстановява".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

2

Nimart

16.07 2016 в 23:03

Иска, ама няма...

17898

1

кикимора

16.07 2016 в 22:50

Ово е демократично правосъдие.