САЩ изтегля рекорден брой книги: Мисури забранява книги за Микеланджело и да Винчи

Напоследък родителите, правозащитните групи и политиците полагат много усилия за изтегляне на издания, които според тях са неподходящи за по-младите читатели

OFFNews 21 ноември 2022 в 13:36 9429 9

Снимка е илюстративна

Снимка Getty Images

Снимка е илюстративна

Тази година САЩ ще изтеглят рекорден брой книги от училищата и библиотеките, тъй като културните войни в страната оказват все по-голям натиск върху децата, преподавателите и издателите, пише британският вестник Financial Times.

Новите оценки на Американската библиотечна асоциация и организация PEN America, която се бори за свободата на литературата, показват, че напоследък родителите, правозащитните групи и политиците полагат много усилия за изтегляне на издания, които според тях са неподходящи за по-младите читатели.

През последната седмица множество американски, британски и канадски автори, сред които Арт Шпигелман, Маргарет Атууд и Нийл Геймън, осъдиха "прекалено ревностен" закон в американския щат Мисури, забраняващ разпространението на произведения, обявени за "вредни за непълнолетни".

Те обясниха, че се е стигнало до изтеглянето на книгите за Леонардо да Винчи и Микеланджело, както и на графичните адаптации на Шекспир, Библията и Гетисбъргското обръщение.

"Наблюдаваме огромно увеличение на исканията за цензуриране на книги. То просто не намалява. Очакваме тази година да поставим рекорд. Смятаме, че това се дължи на факта, че избраните служители виждат в това политически клин, така че ще продължим да го наблюдаваме”, коментира пред Financial Times директорът на Бюрото за интелектуална свобода към Американската библиотечна асоциация Дебора Калдуел-Стоун.

Родители, които преди са се изказвали поотделно, сега се кандидатират за училищни съвети и настояват за забрани. На свой ред републиканските политици в някои щати се възползваха от поляризиращата тема, която ги отличава от демократите и внесоха съответното законодателство, подчертава британското издание.

Междувременно нов закон във Флорида и съдебни действия във Вирджиния целят да предотвратят разпространението сред децата на книги, свързани със сексуалността, докато в Тексас законопроект ще изисква от издателите да включват в произведенията си подходящи за възрастта оценки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

8

поп Дръвчо

21.11 2022 в 21:37

Всичките тия простотии ще паднат в съда.

345

7

Джендо Джедев

21.11 2022 в 16:52

Пешко от Перни,

Я кажи как е в Рашка, ти ги следиш там работите. Разправят, че арестували хора за споменаването на думичката "война" и да вдигането на празен лозунг на улицата. Вярно ли е или са само слухове? ;) Щото ако е вярно, точно твоята Рашка има ВСИЧКИ черти на фашизма.

-5426

6

Бай Пешо от Перни 6

21.11 2022 в 16:06

Аналогоятс е веднага с един австриец, станал фюрер на една страна, както напомня и за Инквизицията. Либерастията е диктат и психическо заболяване.

865

5

Constanza

21.11 2022 в 15:41

Засега...

345

4

Джендо Джедев

21.11 2022 в 15:32

Краси,

Именно!

345

2

Джендо Джедев

21.11 2022 в 14:24

Това са предимно ултра-консервите, за които трябва да се забрани дори и слушането на Black Sabbath в кабриолет. Лошо няма, откачалки могат да се намерят навсякъде, въпросът е защо политиците ги слушат. Ама като знам какви са политиците в по-южните щати... ;)

12135

1

borisboris

21.11 2022 в 14:17

Land of free...?!?!?!?!?
WTF
 
X

Да помогнем на украинските деца!