Сърбия няма да налага санкции срещу Русия, докато може

OFFNews 13 август 2022 в 17:54 1961 3

Вучич

Снимка БТА/AP

Александър Вучич

"Сърбия ще запази политиката си по въпроса за антируските санкции и няма да ги налага, докато може", заяви президентът на страната Александър Вучич в интервю за телевизия "ТВ Прва", цитиран от БТА.

"Ще запазим политиката си, докато можем. Тя е да вървим по европейския път, да запазим традиционното си приятелство и да бъдем независими и самостоятелни", допълни Вучич. 

По думите му, когато кажат на Сърбия, че й остават шест месеца до присъединяването към Европейския съюз, страната ще  съобрази политиката си с изискванията.

Сръбският президент каза още, че Прищина "ще продължи агресивните си действия, докато не завземе населената със сърби северна част Косово". Вучич добави обаче, че Белград е "готов да запази мира почти на всяка цена".

Александър Вучич заяви и че Сърбия не се нуждае от ничии военни бази на своя територия: "Страната не се нуждае от ничии военни бази, тя ще запази военния си неутралитет, сама ще укрепи армията си, ще се грижи за гражданите си и ще бъде достатъчно силна, за да бъде независима".

"Сърбия иска да се погрижи за своя народ, да бъде достатъчно силна, за да се изправи сама", коментира той в отговор на съобщения в някои медии, че Русия иска да превърне хуманитарния център в Ниш във военна база. 

Той увери, че докато той е президент на страната, тя ще запази военния си неутралитет:

"Вариантите са три: или ми изтича мандатът след пет години и вече няма да съм главнокомандващ, или ще ме отстранят на заседание, което изисква мнозинство от две трети плюс мнозинство на референдум, или те ще ме убият, или сам ще умра - тогава да, можете да накарате Сърбия да загуби неутралитет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

3

ob1

13.08 2022 в 22:28

Тая пък подлога за какво се мисли?
Първо ще се научите да действате и мислите като европейци, а после ще ви кажат, че ви остават 6месеца. Сякаш някой е заритал да приема сръбете в ЕС...

210

2

Merc

13.08 2022 в 21:28

МИД Черногории официально потребовалo от посла России покинуть страну.

Он объявлен персоной нон-грата.

300

1

Михаил М

13.08 2022 в 21:17

браво на сърбите не са продажници като нас