С какви ракети ще се въоръжават Русия и САЩ след пропадането на ядреното споразумение

OFFNews 07 февруари 2019 в 16:55 4821 2

САЩ обявиха официално преди дни, че излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. 

Според американските власти Русия от години нарушава споразумението, което е довело и до решението на Вашингтон.

Договорът е подписан във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г. Той урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили).

Решението на САЩ доведе до опасения, че се задава нова надпревара във въоръжаването на двете страни. 

Какви ракети обаче се очаква да разработват Москва и Вашингтон и къде ще бъдат разположени - на тези въпроси дават отговора си пред Би Би Си военни експерти.

По време на речта си за състоянието на Съвета пред Конгреса на САЩ американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната не е имала избор, освен да преустанови участието си в договора, като представи няколко варианта за това какво ще се случи оттук нататък. 

"Възможно е да договорим ново споразумение, като включим към него Китай и други, а може и да не договорим - в такъв случай ще ги разминем и по обем разходи, и по иновации", каза Тръмп. 

Всъщност вероятността Китай да се съгласи да ликвидира ракетите си със среден и малък обсег е малка, посочват експерти, тъй като тези ракети са основна отбрана за страната. 

Доколко е актуален договорът?

Много експерти смятат, че подписаният през 1987 г. договор е остарял. По времето на подписването на споразумението е имало две ядрени сили и ракетите с малък и среден обсег са били най-голямата заплаха за световния мир.

Сега такива ракети има в много държави - не само в споменатия от Тръмп Китай. Освен това се появиха нови видове оръжия - хиперзвуково, кибер и космическо. 

Експертите обаче се притесняват, че след излизането на САЩ от договора за ракетите със среден обсег има голяма вероятност да не бъде продължен и договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения, а в най-лошия случай даже да се провали цялата система за контрол на неразпространението на ядрено оръжие. 

Така, от една страна, споразумението не отразява много съвременни обстоятелства, но от друга - запазва цялата система от международни договори за контрол на ядреното оръжие.

Взаимни обвинения между САЩ и Русия

При излизането си от договора САЩ обвиниха Русия, че го нарушава. Москва отхвърли обвиненията и на свой ред обвини Вашингтон в нарушения.

Според САЩ Русия е разработила ракета 9M729 за комплекса "Искандер М", обсегът на която превишава установените в договора 500 км.

Вашингтон твърди, че Русия не само е създала, но е и изпитала такава ракета на разстояние повече от 500 км. Москва официално отрича връзка между комплекса "Калибър" и 9M729 и твърди, че ракетата е изпитана на пределния обсег от 480 км. За доказателство, че ракетата не нарушава договора, руските военни показаха транспортно-пусковите контейнери за 9M728 и 9M729, както и схемите на двете ракети.

От Държавния департамент на САЩ обаче обявиха пред руската служба на Би Би Си, че демонстрацията не е била убедителна, защото целият процес около нея е контролиран.

В същото време Русия обвини САЩ, че пусковите установки за системата за ПРО в Европа могат да се използват за пускане на крилати ракети Tomahawk, мишените за изпитанията на ПРО са всъщност ракети със среден обсег, а някои безпилотни летателни апарати попадат фактически са сред ограничените като крилати ракети.

Вашингтон отхвърли обвиненията и посочи, че нито една от системите не отговаря на описаните като забранени в договора.

Ден след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви решението на страната да се оттегли от договора, руският президент също обяви, че Русия ще спре да изпълнява задълженията си по него.

"Американските ни партньори обявиха, че преустановяват участието си в договора - ние също преустановяваме своето. Те обявиха, че ще се заемат с научно-изследователски и опитно-конструкторни разработки, и ние ще направим същото", каза Путин, като постави задачата все пак да не се влиза в надпревара по въоръжаване. 

Дни по-късно руският военен министър Сергей Шойгу разказа какви ракети ще разработва Русия, след като договорът спре окончателно да действа - след шест месеца.

"Генералният щаб представи на върховния главнокомандващ мероприятията, които той е одобрил. В рамките на 2019 - 2020 г. ние трябва да разработим наземен вариант на комплекса "Калибър" с крилата ракета с дълъг обсег, който показа добри резултати в Сирия. В този срок ни предстои да създадем и наземен ракетен комплекс с хиперзвукова ракета с голям обсег", каза Шойгу.

В руските медии се появиха и публикации за разработка на нови системи за въоръжение. РИА Новости публикува схема на "безпилотник от самолетен тип, предназначен за полети в атмосферата и космоса с хиперзукова скорост".

ТАСС пък съобщи за изпитания на необитаем подводен апарат "Посейдон" с ядрена силова установка, който може да се движи под водата със скорост до 200 км/ч. За апарата разказа миналата година и Путин по време на посланието си пред Федералното събрание. 

Съществуването на тези системи и характеристиките им за момента не са потвърдени от независими източници. 

Според главния редактор на списание "Арсенал на отечеството" Виктор Мураховский новата сухопътна ракета, която ще влезе във въоръжението на руската армия, действително ще е сухопътна версия на ракетата "Калибър", т.е. това не е 9M729.

Обсегът на действие на "Калибър" ще бъде увеличена за сметка на по-голям ускорител и повишен запас от гориво. Ракетата ще може да носи ядрена бойна глава, смята експертът.

По думите на Мураховский новата мобилна пускова установка за "Калибър" ще бъде или нова (ако на нея бъдат поставени четири ракети), или леко модернизирана установка "Искандер-М" във версия за ракета 9M729. Тя се отличава от стандартната и за нея са разказали по време на демонстрацията на райета 9M729.

По-трудно може да се съди за това, което Шойгу нарича "хиперзукова ракета с голям обсег".

В рамките на договора от 1987 г. Русия и САЩ не можеха да изпитват и разполагат балистични и крилати наземни ракети с малък и среден обсег, но договорът не забранява такива ракети да се разработват. Мураховский не изключва Русия да може да възобнови проекти за балистични ракети, замразени след подписването на договора. Например ракети РСД-10 (по класификацията на НАТО SS-20) от семейството "Пионер".

"Цялата конструкторска документация, цялата техническа основа от това време, всичко това се съхранява. Напълно е възможно доста бързо да се обнови. Може да се постави съвременна система за управление, система за преодоляване на ПРО, да се използва ново твърдо ракетно гориво, което е доказало своята ефективност при "Искандер", посочва той.

САЩ не са съобщавали официално какви стъпки по разработка и производство на ракети са направили. 

Ден преди Вашингтон да обяви оттеглянето от договора шефът на агенцията по противоракетна отбрана Самюел Грийвз заяви, че департамента му в момента разглежда възможност за създаване на различни средства за прихващане на хиперзукови цели. Такива цели могат да са различни хиперзвукови ракети и бойни глави на балистични ракети със среден обсег като РСД-10.

Прихващането на цели, летящи с такава скорост, се усложнява от това, че полетното време на ракета със среден обсег не е голямо и прехващането трябва да се осъществи много бързо.

"Единият вариант са ракети-прехващачи. Друг - насочена енергия. Но и там съществуват няколко опции. Ние разглеждаме този набор от прехващачи, който имаме сега, и преценяваме достатъчно ли са бързи, за да достигнат ракета и да я уцелят в опашката. Работихме в тясна връзка с промишлеността, за да изучим всички съществуващи и прехващачи за изпълнението на тази задача", каза Грийвз.

Разпространено предположение сред военните експерти е това, че САЩ първо ще се заемат с модернизация на съществуващите ракети Tomahawk, за да могат да се пускат от мобилни наземни пускови установки. 

За момента не се споменава за разработване на нови балистични ракети със среден обсег, но според експерта от Руския съвет по международни работи Александър Ермаков за момента няма опасения за създаване на нови ядрени системи, защото САЩ говорят само за разработване на неядрени комплекси.

По думите му вероятно това е така, защото неядрените комплекси при необходимост е по-лесно да се преоборудват в ядрени, отколкото обратното (ядрената бойна част е по-малка от обикновената).

Къде ще бъдат разположени ракетите?

Нито САЩ, нито Русия разкриват плановете си за разполагане на ракетните системи с малък и среден обсег. Според експерти може с голяма увереност да се предполага, че САЩ няма да разположат голям брой такива ракети в Европа. Първо, това вече предизвика протести в страните, в които потенциално могат да бъдат разположени такива ракети - например в Германия. Второ, според експертите на САЩ не им трябват такива комплекси в Европа. 

"Няма военна необходимост от това. Те и така имат в този регион достатъчно количество крилати ракети, разположени на самолети и кораби. Могат във всеки момент да концентрират в региона кораби и авиация, която да разполага с хиляда ракети", смята Мураховский. 

Според него американците се притесняват от друг регион - Китай, и именно с тази цел ще създават нова ракета със среден обсег.

Експертите са категорични, че шансът Китай да влезе в едно ново споразумение са твърде малки. "90% от ядрения потенциал на Китай е в ракетите с малък и среден обсег. Ако Пекин влезе в тези преговори, това ще значи да се лиши от 90% от ядрения си потенциал", коментира редактора на портал "Ежедневный журнал" Александър Голц.

В зоната на поражение на китайските ракети, достигащи Гуам, влизат всички обекти на САЩ в региона и военните бази на техните съюзници, допълват експерти, като подчертават, че вероятно Пекин ще насочи силите си към това да не допусне разполагането на американски ракети в региона.

Според Мураховский ако американски ракети все пак бъдат разположени в американските бази в Окинава или Южна Корея, това ще създаде заплаха и за Русия, а Москва ще отговори с разполагане на свои ракети. Ако пък американците ограничат разполагането на ракети до базите в Гуам и на Хавайските острови, то Русия ще бъде по-малко притеснена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови