САЩ се оттеглят от историческото ядрено споразумение с Русия

OFFNews 01 февруари 2019 в 16:35 3385 1

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще суспендира участието си в договора за контрол на ядреното въоръжение с Русия, който функционира от десетилетия. Като причина за решението Вашингтон цитира нарушения на договора от страна на Москва, съобщават американски медии.

Става въпрос за сключения през 1987 година Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF). 

"Нарушенията на Русия поставиха милиони европейци и американци в по-голям риск. Наше задължение е да отговорим по съответния начин", заяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Си Ен Ен. Той добави, че САЩ са дали на Русия достатъчно време, за да започне да се придържа отново към договора.

САЩ прекратяват задълженията си 2-ри февруари 2019 година и ще съобщят по официален ред на другите държави в споразумението, че се оттеглят от него с шестмесечно предизвестие, добави държавният секретар.

Той посочи, че Русия от години нарушава договора без угризения.

Оттеглянето на САЩ повдига тревоги за нова надпревара във въоръжаването, коментира Си Ен Ен.

Шестмесечното предизвестие може да бъде анулирано, ако Руси започне да се придържа към договора, да де да се разбере Помпео.

Оттеглянето на САЩ от споразумението не е неочаквано. Сигнали за това даде Доналд Тръмп, а страната му предупреждава за нарушения по договора от 2014 г. насам.

Договорът е подписан във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г. Той урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

1

red-army

01.02 2019 в 18:15

Толкова ли е трудно да се преписват вярно новините?

САЩ не се оттеглят.

САЩ суспендират изпълнението на задълженията си по договора за срок от 6 месеца!

Това са доста различни неща драги преписвачи. Слаб 2 колеги заповядайте на есен отново.