Руски дипломат в Женева хвърли оставка: Никога не съм се срамувал толкова от моята страна

OFFNews 23 май 2022 в 21:04 3401 3

Борис Бондарев

Снимка OFFNews / ТАСС

Дипломат в мисията на Руската федерация при ООН в Женева хвърли оставка в знак на протест срещу войната в Украйна и даде да се разбере, че няма да се върне в Русия.

41-годишният Борис Бондарев написа мотивите за решението си на една страничка А4 и ги сподели и в профила си LinkedIn. В телефонен разговор с репортер на Асойшейтед прес дипломатът е потвърдил, че е връчил оставката си лично на посланик Генадий Гатилов. Няма коментар от Гатилов или друг представител на мисията.

„За 20-те години на моята кариера аз съм виждал различни обрати в нашата външна политика, но никога не съм се срамувал толкова от моята страна, както на 24 февруари т. г.“ – написа съветникът в руската мисия. „Отприщената от Путин агресивната война срещу Украйна, а всъщност и срещу целия западен свят, е не само престъпление срещу украинския народ, но и, може би, най-тежкото престъпление срещу народа на Русия.“

„Това, което прави моето правителство сега, е недопустимо. Аз съм държавен служител и трябва да понеса за това част от отговорността, но не желая.“ - казва Бондарев, цитиран от АП. На въпрос дали и други негови колеги мислят по подобен начин, дипломатът казва, че не всички руски дипломати са подстрекатели на войната. „Има и разумни, но са длъжни да мълчат.“ – коментира руснакът.

Самото писмо на Борис Бондарев е като обвинителен акт срещу руския президент Владимир Путин и министъра на външните работи Сергей Лавров.

"Тези, които започнаха тази война, искат само едно - да останат на власт завинаги, да живеят в помпозни, кичозни дворци , с платноходни яхти, сравними по тонаж и разходи за издръжка с целия руски флот, да се радват на неограничена власт и пълна безнаказаност", пише 41-годишният представител на МВнР и продължава: "За да постигнат това, те са готови да пожертват толкова животи, колкото е необходимо. Хиляди руснаци и украинци вече са загинали по тази причина.“

Съветникът критикува наред с останалото и вече бившия си шеф, външния министър Лавров, който, според него, се е превърнал от интелектуалец, в „човек, който прави многобройни противоречиви изявления и плаши света и самата Русия, с ядрени оръжия“.

„Министерството на външните работи днес не се занимава с дипломация. Става въпрос единствено за разпалване на война, на лъжи и омраза. То обслужва интересите на малко, много малко хора, задълбочавайки по-нататъшната изолация и деградация на моята страна. Русия вече няма съюзници, но за това може да се обвинява единствено нейната лекомислена и необмислена политика.“ - пише по-нататък Бондарев. Той допълва, че при това положение не може повече да работи за МВнР и да участва "в този кървав, глупав и напълно ненужен позор

Новината за оставката на служителя в руската мисия предизвика сензация в дипломатическите среди в Женева. Хилъл Нойер, ръководител на неправителствената UN Watchlist сподели в Туитър разпратените до 40 дипломати в Женева мотиви на Борис Бондарев със забележка „Извънредно!“. Нойер нарече руския дипломат герой и призова всички руски дипломати към ООН по целия свят да последват този етичен пример и да подадат оставките си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11720

3

alenaa

24.05 2022 в 08:34

Не мога да повярвам че сашко още не коментирал. Това е може би единствената статия в тоя сайт без негова заработка?

-60

2

офф бее

23.05 2022 в 22:40

Сега путлеровите тролчета тук ще се правят, че не са видели статията...:-)))

2550

1

alfakentavur

23.05 2022 в 21:12

Сега путлеровите тролчета тук ще кажат, че руски дипломат не е наясно с руската политика. Най-наясно са рашистките тролове и г*внояди.
 
X

Да помогнем на украинските деца!