Руската служба за сигурност: 'Разследването' на Навални за 'отравянето' му е планирана провокация

OFFNews 21 декември 2020 в 22:00 4464 1

"Разследването" на Алексей Навални за "отравянето" му е планирана провокация, целяща дискредитиране на Федералната служба за сигурност. Това се казва в позиция на ФСБ, след като по-рано днес опозиционният лидер публикува запис на разговор с предполагаем агент на службата.

Служителят неволно си признава за отравянето на Навални. Опозиционерът се представя за високопоставен държавен служител и иска отчет за акцията. 44-годишният Навални обясни, че е използвал метода за заместване на телефонен номер.

Според ФСБ "разследването не би било възможно без организационната и техническа подкрепа на чуждестранни специални служби", предаде "РИА Новости".

"Така нареченото разследване за действия, за които се твърди, че са предприети срещу него, публикувано от Алексей Навални в интернет, е планирана провокация, целяща дискредитиране на ФСБ на Русия и служителите на Федералната служба за сигурност, чието изпълнение не би било възможно без организационната и техническа подкрепа на чуждестранни специални служби", подчертават от ведомството.

Разузнавателната служба заяви, че видеоклипът с телефонния разговор на Навални с един от служителите на ФСБ е фалшив.

"Използването на метода за заместване на абонатен номер е добре позната техника на чуждестранни специални служби, предварително тествана повече от веднъж в антируски действия, което дава възможност да се изключи възможността за идентифициране на реалните участници в разговор", подчертават от ФСБ. Разпоредена е проверка.

В четвъртък на годишната голяма пресконференция руският президент Владимир Путин, говорейки за Навални, каза, че "пациентът на берлинска болница има подкрепата на американските специални служби в този случай. Ако е така, тогава е интересно, тогава специалните служби, разбира се, трябва да го наглеждат. Но това изобщо не означава, че е необходимо да го отровите, на кого ли е нужен изобщо".

Преди това Министерството на вътрешните работи за Сибирския федерален окръг съобщи, че лекарите в Омск са диагностицирали Навални с "нарушение на въглехидратния метаболизъм". Диагнозата "отравяне" въз основа на резултатите от клинични, анамнестични и химико-токсикологични изследвания не е потвърдена и няма основания за образуване на наказателно дело в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови