Путин за Навални: Ако искахме да го отровим, щяхме да си свършим работата

OFFNews 17 декември 2020 в 16:29 3750 0

“Но това съвсем не означава, че трябва да бъде отровен. На кого му е притрябвал? Ако искахме, щяхме да си свършим работата до края”. ("Но это совсем не значит, что его травить нужно. Кому он нужен-то? Если бы хотели - довели бы до конца".). Това заяви президентът на Русия Владимир Путин за разследването на Белингкат и още няколко медии, което разкри, че зад отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални стои ФСБ. Путин нарече Навални “берлинският пациент”, а тъй като имал поддръжката на американските специални служби, руските служби трябва да го наблюдават. 

Според руския държавен глава медийното разследване за отравянето на опозиционния лидер „легализира“ материали на американското разузнаване и не може да се вярва на тяхната достоверност. Тъй като в западните медии винаги е имало сензационни материали за Русия, това не е изненадващо, заяви Путин на годишната си пресконференция.

Руският президент обвини пак американското разузнаване и Държавния департамент за друго журналистическо разследване  на istories.media в което се говори за корупционни схеми на бившия му зет Кирил Шамалов и личния му живот. В материала се разкрива, как семейството на дъщеря му се е обогатило със стотици милиони долари придобивайки държавни активи на символични цени. По думите му въпросното разследване е „компилация, която трудно може да бъде четена“, а през цялото време се споменава неговия зет и едва на края авторите отбелязват за въпросната личност, че вече не му е зет. Целта на тези публикации е да се дискредитира неговата личност, заяви Путин.

Русия не била агресивна страна

Руският президент коментира в отговор на въпрос на Би Би Си и изострянето на отношенията между Кремъл и западните страни, определяно като "нова студена Война". Русия се намира на шесто място в света по военни разходи, така че не може да бъде определена като агресивна страна. По неговите думи след разпадането на СССР Кремъл е дал възможност на бившите съветските републики да се развиват самостоятелно, но НАТО не е изпълнило уверенията си, че няма да се разширява на изток.

Руската медицина - по-ефективна

“Руската медицина се оказа по-ефективна в борбата срещу коронавируса, отколкото в други страни”, заяви руският президент Владимир Путин. “Нито една система в света не беше готова за такъв мащаб, с който се сблъскахме. Няма такава система просто. В сравнение със случващото се по света, разбира се, нашата система се оказа по-ефективна”, каза Путин на годишната си пресконференция.

Президентът каза, че спадът на БВП в Русия е с 3,6% – по-малко от всички водещи страни в Европа и САЩ. В почти всички водещи държави от Европейския съюз спадът на БВП се оказа под 9%.

Русия първа изобретила ваксината

Нивото на защита, осигурено от руската ваксина срещу коронавирус, достига 97%, обяви Владимир Путин

“Русия се оказа първата държава в света, която изобрети, така да се каже, и започна да произвежда ваксина – както Научният център “Гамалея”, така и център “Вектор”. И ние имаме добра ваксина: и безопасна, и ефективна – повече от 95%, нивото на защита е около 96-97%, казват експертите”, заяви президентът.

Путин изрази увереност в добрия резултат от сътрудничеството на Русия с фармацевтичната компания “AstraZeneca” за ваксина срещу коронавирус. По-рано фармацевтичната компания обяви началото на изследователска програма в сътрудничество с изследователския център “Гамалея” за комбинация от собствена ваксина срещу коронавирус и руската Спутник V. Клиничните изпитвания на комбинацията от ваксината на “AstraZeneca” в комбинация с човешкия аденовирусен вектор тип Ad26 “Sputnik V” ще започнат преди края на тази година.

“Радостно е, когато специалисти на това ниво със световна репутация обединяват усилия, включително с руски партньори, и съм сигурен, че резултатът ще бъде много добър не само за нашите граждани, но и за целия свят”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови