Агент на ФСБ си призна пред Навални, че го е отровил (видео)

OFFNews 21 декември 2020 в 19:18 15381 1

Агент на руските служби неволно разкри, че опозиционният лидер Алексей Навални е бил отровен. Това се случи в телефонен разговор със самия Навални, който се представи за високопоставен държавен служител и поиска отчет за акцията, съобщава "Свободна Европа".

Агентът на Федералната служба за сигурност - Константин Кудрявцев, призна, че Навални е бил отровен с нервнопаралитичен агент, нанесен върху бельото му. Целта е била 44-годишният опозиционер да бъде убит и единственото бързата реакция на пилота на самолета, в който е бил опозиционерът, и на лекарите, които са му оказали първа помощ, е попречила на това.

Разказаното от агента допълва разкритията от разследване на Белингкат. Според авторите отравянето на Навални през август е било извършено от химици и лекари от ФСБ.

Запис на разговора е публикуван на 21 декември в канала на опозиционера в Ютюб със заглавието "Позвъних на своя убиец. Той си призна". В разговора Навални се представя за служител на ФСБ и убеждава един от агентите, уличени в участие в покушението - Константин Кудрявцев, да му даде устен отчет.

Кудрявцев потвърждава, че покушението е било организирано от ФСБ, че целта му е била опозиционерът да бъде убит, и че и по-рано са правени опити за убийството му.

Навални моли Кудрявцев да му разкаже какво се е случило пред август 2020. Агентът разказва как са обработвани вещите на политика, след като бил настанен в болницата в Омск, "за да няма следи".

"Ако (самолетът) беше летял малко по-дълго и ако не го бяха приземили толкова рязко и така нататък, може би всичко би минало по различен начин. Тоест, ако не беше бързата работа на медиците, парамедиците на пистата и така нататък", казва Кудрявцев, който е бил част от операцията за почистване за унищожаване на доказателствата за покушението. Разговорът е проведен преди публикуването на журналистическото разследване, в което се появява за пръв път името на Кудрявцев.

"Пациентът на берлинската клиника се ползва от подкрепата на американските спецслужби", каза Путин по време на редовната си годишна пресконференция. Той поясни, че по тази причина руските служби са длъжни "да го наглеждат". "На кого му е притрябвал изобщо? Ако искаха да го убият, щяха да доведат нещата до край", каза още Путин. 

"Неволното признание добавя нови подробности към това, което вече знаем за операцията, включително точния начин, по който, според служителя на ФСБ, Новичок е попаднал в тялото на Навални. Признанието хвърля светлина и върху усилията на руските тайни служби да унищожат доказателствата след неуспешния опит за убийство на опозиционния активист", посочват от Белингкат, цитирани от "Свободна Европа".

"Доказателствата, представени от нас, са толкова убедителни, че дори човекът, който е поръчал престъплението - президентът Путин - не можа да го отрече и всъщност потвърди, че великолепната осмица, която ме следи почти 4 години, са служители на ФСБ", каза Навални днес.

По думите му е ясно, че Путин не е могъл да каже пред цялата страна: "Да, наредих на ФСБ да убие моя политически опонент". "Затова той отново започна да говори глупости, че няма разследване и всичко това е "легализация на информация от ЦРУ", заяви опозиционерът.

През август 44-годишният Навални припадна в самолет на път от Томск за Москва, след като пил чай на летището. Самолетът кацна аварийно в сибирския град Омск, в чиято болница го поставиха в кома. Няколко дни, след това той бе преместен в Германия след първоначална съпротива от страна на Русия, която отпадна след намесата на лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

Малко по-късно екипът на опозиционера съобщи за нови разкрития, според които Навални е бил отровен от нервнопаралитично вещество от типа "Новичок". Москва отрече тези твърдения. Германските изводи бяха потвърдени от френска и шведска лаборатории.

През септември Навални бе изписан от берлинската болница "Шарите". В началото на октомври той обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му. Кремъл отрича да има общо с опита за убийство на опозиционера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови