Руската авиация удари по петрола на ИДИЛ

OFFNews 19 ноември 2015 в 00:16 6733 6

Ту-22М3

Снимка Архив

Свръхзвуковият бомбардировач Ту-22М3 е по-известен с името от класификацията на НАТО – Backfire.

Руски бомбардировачи Су-34 започнаха да поразяват обекти на „Ислямска държава” в Сирия за добив, преработка и транспорт на нефт, предаде снощи РИА Новости. Агенцията се позовава на висшия началник в Генералния щаб на руската армия ген.-полк. Андрей Картаполов. Също той съобщи, че в действие против ИДИЛ е пусната стратегическата авиация – и тя нанася ракетни удари дори от небето над Русия.

Друга новост, обявена от генерала, е че руските бойни самолети са започнали „свободен лов” за автоцистерни на ИДИЛ.

«Искам да отбележа - е казал той пред журналисти, - че днес (т.е. в сряда) е взето решение, с което руските бойни самолети излетяха на т. нар. свободен лов на автомобилни цистерни, които превозват нефтопродукти, принадлежащи на терористите в районите, контролирани от ИДИЛ.»

РИА Новости не уточнява в какво се състои тази промяна и репортер на OFFNews потърси мнението на офицер от запаса от българските ВВС.

«По-голяма възможност за конкретна преценка на пилота – предположи летецът. – Трябва да знаете, че бойният полет не е „палиш и тръгваш”. Всеки боен полет е сложна и точно планирана операция – с цели, начален курс, маршрут, метео, разузнавателни данни, координати и още много неща. Дават ти заданието – изпълняваш, докладваш докато изпълняваш, докладваш накрая. Бомбардировката не е въздушен двубой, в нея свободният лов би трябвало да означава просто малко повече свобода на преценка за избора на цел и за действие.”

Брифингите на Картаполов бяха станали едва ли не нещо рутинно, всекидневно, без изненади. Вчерашното струпване на новини вероятно е свързано с окончателния извод, че катастрофата на руския «Еърбъс» на 31 октомври над Синай се дължи именно на ислямистка бомба, както и с атентатите в Париж и последвалото дипломатическо раздвижване.

Генералът даде сведения за втория «масиран удар» по обекти на ИДИЛ. Първият е бил във вторник, но за него не бяха съобщени подробности. Така че именно вчера става известно, че по обекти на джихадистите в Сирия са били изстреляни – от руското въздушно пространство – крилати ракети «въздух-земя».

Вчерашният удар е бил от три «серии», става ясно от изявленията на Картаполов.

От 05.00 ч московско време (04.00 у нас) в продължение на по-малко от час ескадрила бомбардировачи Ту-22М3 е нанесла удари по шест обекта на „Ислямска държава” в провинциите Рака и Дейр ес-Зор. Поразени са складове за боеприпаси и оръжия, струпвания на военна техника, тренировъчни лагери, както и работилници за експлозиви.

Само 10 минути е продължила втората серия: „От 09.00 до 09.10 ч (съответно от 8 до 8.10 по българско време вчера) от територията на Руската федерация стратегически ракетоносци Ту-160 извършиха пускове на 12 крилати ракети с въздушно базиране по обекти на ИДИЛ в провинциите Алепо и Идлоб.”

Генералът е обявил, че в ракетното нападение са унищожени три командни пункта, два склада за оръжие и боеприпаси и един полеви лагер на терористите.

И късно следобяд вчера, по време на самия си разговор с журналисти, Картаполов е съобщил: „Буквално преди няколко минути ескадрила бомбардировачи Ту-22М3 нанесе втори удар по обекти на ИДИЛ в провинциите Рака и Дейл ес-Зор”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови