Les Echos: Има признаци за антиислямистка коалиция между Запада и Русия

OFFNews 18 ноември 2015 в 07:33 5376 4

Ту-160

Снимка Архив

Стратегически бомбардировач – ракетоносец Ту-160 при зареждане с гориво във въздуха. И такива самолети ще нанасят удари по ИДИЛ.

Сирия е може би „на няколко седмици” от политически преход. Тази неочаквано оптимистична декларация направи пред журналисти държавният секретар на САЩ Джон Кери след разговора си с президента Франсоа Оланд във вторник. Това пише френският икономически всекидневник „Лез’Еко” под заглавие „Оланд, Путин и Обама се съюзяват против ИДИЛ”.

Елисейският дворец е предпазлив към думите на шефа на американската дипломация, немислими допреди няколко дни, уточнява вестникът, но и добавя: «те сякаш подсказват «нещо става» между Москва и Вашингтон по отношение на Сирия».

Като че ли необходимостта да бъде разрушена «Ислямска държава», способна вече да извършва атентати с много жертви против Москва (224 при разбиването на руски самолет в Египет на 31 октомври), Бейрут (43-а ма загинали в четвъртък) и Париж (129 убити в петък), раздвижва нещата.

На терена позициите на ИДИЛ са под засиления огън на руските, френските и американските бомбардировачи. Москва обяви, че за втори път е изстреляла крилати ракети (6 седмици след първия такъв удар) и че за първи път е включила в кампанията стратегически бомбардировачи Ту – 160 и Ту – 95.

Ту – 160 е най-големият свръхзвуков свръхзвуков самолет в света, носещ 40 тона боеприпаси. Ту – 95 е тежък витлов бомбардировач, който може да пренася 11 тона бомби. Москва, която твърди, че извършва 20 бойни полета дневно в Сирия, обяви, че ще бъдат разгърнати 25 такива самолета.

От своя страна, след 20-те бомби, стоварени върху Рака в неделя вечерта, Париж хвърли 16 в нощта срещу вторник, разрушавайки два джихадистки обекта.

Има наченки на движение към истинска коалиция между Запада и Русия против ИДИЛ. В Елисейския дворец за момента предпочитат да говорят за координация. Илюстрират я и две други събития.

Първо, президентът Барак Обама се е обадил по телефона на своя ирански колега Хасан Рохани. Второ, Владимир Путин е наредил на своя военен флот да влезе във връзка с френския самолетоносач «Шарл дьо Гол», който се насочва към източната част на Средиземно море.. Ставало дума да се изработи с Франция съвместен план за операции.

Владимир Путин не криеше своето задоволство след призива на Франсоа Оланд за коалиция против ИДИЛ: «Нашите френски приятели» искаха оттеглянето на Башар Асад, «това защити ли Париж против атентатите? Не».

Само че и политиката на Путин не го предпази от атентати. Федералната служба за сигурност призна, че катастрофата на руският «Еърбъс 321» в Египет се дължи на заложена в самолета бомба от един килограм тротил. А досега Кремъл поддържаше тезата, че ставало дума за злополука.

Руският независим военен експерт Павел Фелгенхауер преценява, че «Кремъл подрежда добри тактически ходове. Завоят на Москва (за Сирия) може би е свързан с атентатите в Париж. Най-важното за Кремъл е да се създаде тази международна коалиция. Това позволява да се поставят на втори план разногласията за Украйна». В перспектива може би ще се очаква и вдигане на западните финансови санкции против Русия, нещо което подтикна във вторник покачване на борсата в Москва, пише в заключение «Лез’Еко”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови