Френски и руски удари по бастиона на джихадистите в Сирия (видео)

OFFNews 18 ноември 2015 в 07:34 8521 11

Френски и руски удари по бастиона на джихадистите в Сирия (видео)

Серията от удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия продължава, след като руските и френските военно-въздушни бомбардираха град Ракка. Френският министър на отбраната изрази надежда, че промяната на руския курс спрямо Сирия ще направи възможно създаването на единна коалиция против “Ислямска държава”.

Съединените щати в момента не водят преговори с Русия за съвместна борба срещу “Ислямска държава”, но възможност за това съществува. Това заяви прессекретарят на Пентагона Питър Кук, цитиран от БНТ. Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че страната му може да се бори с тероризма сама, но най-доброто решение ще бъде Москва и Западът да загърбят разногласията си и да се борят заедно. Премиерът окачестви нежеланието на редица западни страни да сътрудничат с Русия на фона на терористичната заплаха като “късогледа и вредна за целия свят позиция, насочена против собствените им народи”.

Френската авиация нанесе трети удар за последните две денонощия срещу Ракка – градът, който джихадистите от “Ислямска държава” обявиха за своя столица. Десетте изтребителя “Рафал” и “Мираж-2000″, задействани във въздушната операция в Сирия, са бомбардирали последователно два командни центъра на екстремистите. Същевременно от Вашингтон съобщиха, че самолетоносачът “Хари Труман” ще бъде предислоциран в Средиземно море. Корабът ще се присъедини към френския самолетоносач “Шарл дьо Гол” с цел нанасяне на въздушни удари по позиции на “Ислямска държава” в Сирия.

Руското министерство на отбраната обяви, че нападенията се извършват с бомбардировачи с далечен обсег Ту-22МЗ. Стратегически ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС са изстреляли вчера 34 крилати ракети по цели в Алепо и Ракка. Само през вчерашния ден са изпълнени 82 бойни полета, в хода на които са унищожени 562 пункта за управление, 64 лагера за подготовки на терористи и 54 цеха за оръжие и боеприпаси, твърдят от военното министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!