Русия заплаши Швеция с военни мерки, ако влезе в НАТО

OFFNews 19 юни 2015 в 15:23 13740 59

Русия ще предприеме военни контрамерки, ако Швеция се включи в НАТО, каза руският посланик Виктор Татаринстев в интервю пред шведския вестник Dagens Nyheter, цитиран от "Индипендънт".

Оплаквайки се от "агресивната пропагандна кампания" в медиите, той подчерта, че "Швеция не е цел на руските въоръжени сили". 

Дискусията в Швеция за присъединяване на страната в съюза обаче притеснява Москва.

"Путин посочи, че ще има последствия, че Русия ще трябва да прибегне до военни способи за отговор и да преориентира своите войски и ракети. Всяка страна, която става част от НАТО, трябва да е наясно с рисковете, които поема", каза Татаринстев.

През 2012 г. едва 12% от шведите са искали да станат част от НАТО, докато сега те са 31%. Въпреки това Кремъл е сигурен, че страната няма да стане част от алианса.

Посланикът обвини медиите в държавата, че провеждат кампания, в която "Русия често е представяна като агресор, който мисли само за това как да започва войни и да заплашва останалите".

Миналата година серия от доклади описаха повишеното руско военно присъствие в Балтийско море, както и бомбардировачи, летящи в шведското въздушно пространство, наред със засичането на неидентифицирана чуждестранна подводница близо до столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!