Американските ВВС планират повече присъствие в Европа заради Русия

OFFNews 16 юни 2015 в 09:43 5504 47

Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да увеличат присъствието си в Европа заради нарастващото напрежение с Русия, съобщава Ройтерс.

Съединените щати обявиха през януари планове да разположат изтребители Ф-35 в британската военновъздушна база в Лейкънхийт от 2020 г.

"Това е само началото. Ще има още такива разполагания. Ще продължавате да виждате все повече сили, изпращани на ротационен принцип", заяви американският министър на ВВС Дебора Лий Джеймс пред репортери на международното авиоизложение в Бурже, край Париж. Тя отбеляза, че е прекалено рано да даде подробности, но добави, че не вижда причина, поради която да не може изтребители Ф-22 да бъдат разположени в Европа в бъдеще.

"Най-голямата заплаха за мен е какво се случва с Русия и нейните дейности. Това до голяма степен е причината да съм тук, в Европа", каза Джеймс.

След Франция тя ще посети още Великобритания, Италия, Кипър, Полша и Германия.

"Ще успокоим съюзниците от НАТО, че сме рамо до рамо с тях", подчерта американският министър на ВВС. В същото време Джеймс призова страните от Алианса разходите им за отбрана да бъдат на договорените равнища.

Междувременно говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви пред журналисти, че САЩ не са взели окончателно решение за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа. Той коментира публикацията от събота в американския вестник "Ню Йорк таймс", в която се твърди, че министерството на отбраната проучва възможността да разположи тежки оръжия, включително и танкове, достатъчни за 3000 до 5000 военни. Според плановете военната техника ще бъде базирана в Полша, балтийските страни, България, Румъния и евентуално в Унгария.

Ърнест поясни, че "тези планове са само на ранен етап на обсъждане". "Съединените щати са ангажирани с обезпечаването на сигурността на своите съюзници" от НАТО, подчерта говорителят на Белия дом.

Русия реагира остро на това съобщение. Разполагането на  военна техника на САЩ на "източния фланг" на НАТО може да има опасни последици, предупреди вчера руското министерство на  външните работи в изявление, цитирано от ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews