Трайков: Русия умишлено не слага край на „Южен поток“

OFFNews 16 юни 2015 в 19:29 5342 5

Русия умишлено не слага официално край на проекта „Южен поток“, за да няма искания за неустойки. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Крайно време е България да предяви такива претенции. Ние обаче изчакваме, защото не сме сигурни накъде ще задуха вятърът, подчерта Трайков.

Досега „Газпром“ и партньорите му за подводната част на газопровода са направили колосални разходи, преди да са си опекли работата с ЕК. Те не са направили това, защото са решили, че могат да се разберат с всяка страна поотделно и така да натиснат комисията да приеме условията на руската страна, каза Трайков.

По думите му след като вече са похарчени толкова пари, Русия няма друг избор, освен да строи, независимо дали газопроводът ще е към България или към Турция.

Според Трайков позицията на страната ни е печеливша, защото спестяваме средства, които щяхме да инвестираме, без да сме сигурни каква ще е възвращаемостта, като освен това запазваме гъвкавостта си.

По повод исканията за оставки от страна на бизнеса заради очакваното поскъпване на тока бившият енергиен министър посочи, че това са по-скоро превантивни реакции.

Реално още 2 седмици има до решението на регулатора. Цените ще влязат в сила от 1 юли и за това време министерствата, които имат задължението да изготвят тази наредба за компенсиращите мерки, могат да си свършат работата, каза той.

Комисията за водно и енергийно регулиране се е опитала да разпредели тежестта от т. нар. задължения към обществото не само върху бита, но и към стопанските потребители на електроенергия. Тези разходи ги има и досега, но не са били прозрачно оповестявани, обясни бившият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови