Насърчаваме туризма и бизнеса по Черноморието с европрограма

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2015 в 13:22 2969 3

Бизнесът и туризма по Черноморието ще бъдат стимулирани по оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020”. С документа са одобрени и ангажиментите на България като държава-участник в програмата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Програмата има за цел да подобри благосъстоянието на хората в регионите на Черноморския басейн чрез устойчив растеж и съвместни действия за опазване на околната среда. Програмата ще функционира чрез четири приоритетни оси: съвместно насърчаване на бизнеса и предприемачеството в областта на туризма и културата; увеличаване на трансграничните възможности за търговия и модернизация на селското стопанство и свързаните сектори; подобряване на съвместния мониторинг по околна среда; повишаване на осведомеността и съвместни действия за намаляване на речните и морски отпадъци.

Програмата ще се финансира от Европейския инструмент за съседство, Европейски фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ. Общият ѝ бюджет е 53 942 456,70 евро.

В териториалния обхват на програмата попадат 10 държави - с цялата си територия или региони от ниво NUTS II (или еквиваленти) – България, Гърция, Румъния, Турция, Армения, Грузия, Молдова, Азербайджан, Русия и Украйна. България ще участва в програмата с два допустими региона – Североизточен и Югоизточен.

Допустими партньори, които ще могат да участват са: местни/регионални власти, публично-правни организации (юридическа лица с нестопанска цел в обществена полза, академични и образователни институции и др.) и неправителствени организации.
Управляващ орган на програмата е Министерството на регионалното развитие и публичната администрация в Република Румъния. Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество” в МРРБ е определена за национален орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2015 в 15:26

С това заустване на фекални води в морето и липсата на пречиствателни станции е най-добре средствата по таци прогрома да се използват само по две направления:
1. Изграждане и подпомагане на мидени ферми. Мидите са едни от организмите които сериозно филтрират водата и подобряват нейните качества. Освен това може да се реализира износ. Така с 1 куршум - 2 заека, че даже и 3 - създава се постоянна заетост.
2. Финансиране на общински програми за стимулиране и заетост като това се съчетае с общински план-програми за установяване и трайно премахване на всички изкуствено изградени обекти на територията на всяка община, които не отговарят на законовите изисквания. Например онова уродливо бетоново чудовище на фирма Краш още стои като язва на поляната! Трайно безработните вместо да получават помощи бъдева, да бъдат назначени на МРЗ и да се грижта за чистота и благоустрояването. Так също се постигат 2 цели - трайна заетост, подобряване на инфраструктурата и не на последно място по чисто български орките да разберат - Който не работи, не трябва да яде! Не искаш да бачкаш - няма пари. Стига с тия помощи! Те създават само търтеи!

17.06 2015 в 15:09

УУУ добра сума за прелапване , сега ще има с цели шепи да се усвоява , едни бентлита едни ферарита , фолк пръчки лудница .......

17.06 2015 в 15:04

Парите си за море от много време ги давам в Гърция, защото си заслужава. Пожелавам на всички черноморски "бизнесмени" катастрофален фалит.
 
X

Парламентът на живо