Русия забрани филма "Невинността на мюсюлманите"

Владимир Йончев 17 септември 2012 в 23:54 3462 1

Кадър от филма Невинността на мюсюлманите
Кадър от филма Невинността на мюсюлманите

 

Главната прокуратура на Русия внесе иск в съда за забрана на скандалния филм "Невинността на мюсюлманите", който скандализира Арабския свят и предизвика вълна от размирици.

Филмът още не е показван в Русия, в интернет няма и превод на руски.

Нискобюджетният аматьорски филм е създаден в САЩ, автор е коптският християнин от Египет Накула Накула. Видеото се върти в интернет от половин година, но едва преди седмица бе преведен на арабски.

Малко след това избухнаха безредици. При тях бе убит посланика на САЩ в Либия Джон Кристофър Стивънс. При атаката с гранатомет загинаха още трима служители на консулството в Бенгази.

Прокуратурата смята филма за екстремистки и настоява за забрана за разпространяването му страната, заяви говорителят на руското обвинение Марина Гриндева. В прокуратурата прегледали само трейлъра на филма за Мохамед, но и без да гледат целия филм било ясно, че той е произведение "оскърбяващо религиозните чувства на вярващите и раздухващо междунационална вражда".

 Макар съдът формално още да не се е произнесъл, няма съмнения, че искът на Прокуратурата ще бъде удовлетворен. Още преди е излязло съдебното решение, прокуратурата възложи на Роскомнадзор да предприеме мерки за спиране разпространението чрез медиите на информацията, съдържаща се във филма. Зам.-главният прокурор Виктор Грин предупреди доставчиците на интернет услуги да не допускат нарушаване на закона.

Русия става втората страна, която налага цензура на клипа в интернет. Въпреки масовите протести в Арабския свят, към момента "Невинността на мюсюлманите" е блокиран единствено в Пакистан. Премиерът Раджа Первез Ашраф нареди да се спре изцяло YouTube, за да няма опасност някой да бъде облъчен с филма, определен като "боголуство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews