Русия размени баскетболистката Грийнър за оръжейния търговец Виктор Бут (допълнена)

OFFNews 08 декември 2022 в 15:42 5340 5

Грийнър-Бут

Снимка Getty images

Американката Бритни Грийнър и руснакът Виктор Бут.

Американската баскетболистка Бритни Грийнър, осъдена в Русия за контрабанда на наркотици, е разменена за осъдения в САЩ оръжеен търговец Виктор Буут. Размяната е станала на летището в Абу Даби, съобщава руското външно министерство, цитирано от Би Би Си.

Бут вече се е върнал в Русия. Бритни е в самолет на път за САЩ и вече е разговаряла с президента Джо Байдът, съобщи самият той в социалната мрежа туитър.

Бут, както и Грийнър, са помилвани, което им позволява да пътуват, обясни руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова.

Медиите вече съобщиха, че такава замяна е възможна. Това бе потвърдено и от руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков на 18 ноември.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви още в края на юли, че САЩ са готови да обсъдят с Русия размяната на Грийнър, както и на бившия морски пехотинец Пол Уилън. Американските медии, позовавайки се на свои източници, уточниха, че се обсъжда размяна на Бут. Руските власти обаче разкритикуваха Вашингтон, че дава гласност на преговорите.

Двукратната олимпийска шампионка Грийнър, която играе за уралския клуб УГМК, бе задържана на московското летище "Шереметиево" през февруари, малко преди началото на войната с Украйна. У нея бе открита медицинска марихуана.

Грийнер е обвинен в контрабанда на наркотици. Пред съда тя твърди, че е взела дрогата по погрешка и не е имала намерение да нарушава руското законодателство. На 4 август съдът в Химки, Московска област, я осъди на 9 г. затвор в наказателна колония. Московският областен съд не смекчава присъдата. На 19 ноември става ясно, че спортистката е била отведена в наказателна колония в Мордовия, за да изтърпи присъдата си.

Бившият офицер от съветските ВВС Виктор Бут бе екстрадиран от Тайланд в САЩ през 2010 г. след операция на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA). Той е един от най-известните търговци на оръжие в света, а историята на живота му е в основата на холивудски филм.

Бут получава 25 г. затвор, след като е признат за виновен в заговор за убийство на американци и американски служители, доставка на противовъздушни ракети и подпомагане и подстрекаване на терористична организация. Самият той твърди, че е просто бизнесмен със законен бизнес в областта на международния транспорт, който е фалшиво обвинен, че се опитва да въоръжава южноамерикански бунтовници.

Последната размяна на затворници между САЩ и Русия бе в края на април. Руският пилот Константин Ярошенко, осъден на 20 г. затвор в САЩ, бе разменен за американеца Тревор Рийд, който е осъден на 9 г. затвор в Русия за бой с полицаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

5

dolivo

09.12 2022 в 09:51

еврото ба си низкия човек

продал си си душата?

какво знаеш за медицинската употреба на канабис? знаеш ли, че дядо ти вероятно е носил дънки от коноп?

наркоманите според теб са долно качество хора, които трябва какво, да се заключват, кастрират или убиват? чел ли си за евгеника?

чел ли си за приучената безпомощност при всички бозайници като неврологичен феномен?

ай сиктир, пак ти лъсна изродщината

твоето наказание ще бъде самота, защото хората инстинктивно усещат какво леке си

2073

4

Johnny B Goode

08.12 2022 в 22:22

Явно в някои ценностни системи оръжейните търговци са много по ценени от афроамериканцте.

22547

2

dolivo

08.12 2022 в 16:26

Мордовия на Мордор бие... сигурно е прототип на писателя.

Хубаво гледайте калво са искали да разменят руснаците. Изрод за глупачка.


2073

1

Johnny B Goode

08.12 2022 в 15:49

Путлер добре е обмислил размяната, ще му трябват търговци да купуват джепане по света.