Апелативен съд потвърди 9-годишната присъда на Бритни Грийнър

OFFNews 25 октомври 2022 в 17:04 1998 1

Грийнър

Снимка БТА

Бритни Грийнър

Апелативен съд потвърди присъдата на американската баскетболистка Бритни Грийнър, обвинена в контрабанда на наркотици. През август съдът в Химки я осъди на 9 г. затвор и глоба от 1 милион рубли. Москва и Вашингтон водят преговори за размяна на затворници.

Защитниците на Грийнър - Мария Благоголина и Александър Бойков, заявиха, че баскетболистката се намира в същия център за задържане, в който е била настанена след повдигане на обвинението. Самата тя участва в процеса чрез видеовръзка, съобщи Би Би Си.

"Най-големият страх на Бритни е, че няма да бъде разменена и че ще изтърпи цялата си присъда в Русия", обясниха адвокатите.

Посолството на САЩ нарече наложеното наказание "непропорционално", съобщи Интерфакс. "Апелативният съд (...) не промени непропорционалната присъда от 9 г. Смятаме, че г-жа Грийнер е осъдена незаконно", каза шарже д'аферът на САЩ в Москва Елизабет Руд.

Двукратната олимпийска шампионка и баскетболистка на УГМК Екатеринбург и националния отбор на САЩ беше задържана през февруари на летище Шереметиево, след като в чантата ѝ беше намерена дрога.

31-годишната Грийнър се призна за виновна, но отрича да е имало умисъл в постъпката й. Пред съда тя заяви, че е използвала намерената у нея медицинска марихуана вместо аналгетици с разрешението на лекарите. По думите й това е често срещана практика в Америка, включително сред спортистите.

Поне двама граждани на САЩ са задържани в руски затвори, като разговорите за размяна са потвърдени и от двете страни. Това са бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, осъден на 16 г. затвор по обвинения в шпионаж, и Бритни Грийнър.

През септември CNN съобщи, позовавайки се на високопоставен служител на американската администрация, че има "напредък, но не и пробив" в усилията за освобождаване на Грийнър и Уилън.

Американският служител, цитиран от телевизионния канал, заяви, че САЩ настояват Русия да представи "сериозно контрапредложение", но "все още не са получили такова".

Говорителят руския президент Дмитрий Песков изтъкна, че все още не е постигнато споразумение за размяна на Виктор Бут, осъден руски трафикант на оръжие, излежаващ 25-годишна присъда в затвора в САЩ и наричан "Търговеца на смърт", срещу свободата на Уилън и Грийнър.

Последната размяна на затворници на високо равнище между САЩ и Русия се състоя през април. Руският пилот Константин Ярошенко, осъден на 20 г. затвор в САЩ, е разменен за американеца Тревор Рийд, който е осъден на 9 г. затвор в Русия за бой с полицаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови