Quantcast

Русия потърси сметка на НАТО за действията в Източна Европа

OFFNews Последна промяна на 03 април 2014 в 15:10 4348 3

Сергей Лавров

Москва поиска отговори от НАТО за действията на организацията в Източна Европа като отговор на това, че НАТО обеща да засили отбраната на съюзниците си в региона.

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция с външния министър на Казахстан.

Повдигнахме въпроса пред НАТО и не само очакваме отговори, но чакаме отговори, които се базират на пълното уважение на правилата, които сме съгласували, подчерта Лавров.

Римската декларация не допуска постоянното разполагане на натовски сили на територията на източноевропейски държави, допълни Лавров.

Външните министри на държавите членки на НАТО проведоха среща, на която беше решено да се засили отбраната на НАТО в Източна Европа, изпращане на войници и оборудване и провеждане на военни учения в региона.

Военните командири получиха за задача да изготвят военни планове, които трябва да са готови до няколко седмици, обяви официален представител на организацията.

Лавров отговори и на критиките на държавите членки на НАТО и на ЕС за разположените по границата с Украйна руски войници.

Русия има право да мести своите сили на територията си. Войниците са там за учения, след което ще се завърнат в поделенията си, коментира Лавров.

Руският външен министър призова членките на НАТО да спазват конвенцията от Монтрьо, която ограничава тонажа и срока за пребиваване на военни кораби в Черно море на държави, които нямат излаз на морето. Лавров разкритикува в това отношение САЩ, като заяви, че американски кораби в Черно море не изпълняват записаните срокове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 18:45

МИД России, 03-04-14. “... российско-американской двусторонней повестки дня (где также немало проблем) "доходит дело до анекдотических ситуаций, когда отменяются встречи метеорологов". "Видно, руководство США "сильно заело", и там никак не могут примирить себя с новой ситуацией". Рябков предупредил американцев, что "поезд ушел" и "истерики делу не помогут". И посоветовал американским партнерам "больше быть на свежем воздухе, заниматься йогой, раздельным питанием" и "смотреть комедийные сериалы по телевизору". Это лучше, чем "накручивать" себя и других, подчеркнул Рябков.

03.04 2014 в 18:26

Западняците вече изгубиха инициативата. Окончателно.

03.04 2014 в 16:09

Те руснаците понеже спазиха будапещенския меморандум, нали!?