Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НАТО преустанови военното сътрудничество с Русия

OFFNews 01 април 2014 в 21:29 8254 17

В съобщение от тази вечер НАТО обяви, че прекратява военното и цивилно сътрудничество с Русия заради украинската криза, предаде Ройтерс.

"Решихме да прекратим цялото практическо цивилно и военно сътрудничество между НАТО и Русия. Нашият политически диалог в Съвета НАТО-Русия може да продължи на ниво посланици и по-високо, за да можем да обменяме възгледи, на първо място по тази криза", се казва в комюникето.

Външните министри на държавите членки на НАТО призоваха Москва "да предприеме незабавни стъпки...да се върне към придържане към международното право". Организацията съобщи, че засилва сътрудничеството си с Украйна чрез подкрепа за реформите в областта на отбраната и увеличаване на дейността на центъра за свръзка в Киев.

НАТО и Украйна публикуваха съвместно комюнике след среща на министрите им в Брюксел. Те посочват, че ще "задействат незабавни и по-дългосрочни мерки за засилване на способността на Украйна да гарантира собствената си сигурност". Алиансът призова Москва да намали броя на военните си в Крим на равнището преди кризата, да ги изтегли от базите им и да намали военната дейност по границата си с Украйна.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви по-рано днес, че по данни на пакта не се наблюдава изтегляне на руските войски от украинската граница.

„Тези войски не допринасят за успокояване на обстановката по начин, по който би ни се искало. Отново призовавам руснаците да се оттеглят, да се придържат към международното право и да започнат двустранен диалог“, заяви Расмусен.
По неговите думи най-добрият път напред в украинската криза е политическият и дипломатическият диалог. Едва ли някой наистина би искал военен сблъсък в Европа.

Според него колкото повече Русия се намесва в Украйна, толкова повече ще се изолира, а НАТО ще реагира по съответния начин в двустранните отношения с Москва.

Руската агресия в Украйна поставя пред изпитание изобщо виждането за цялостна, свободна и мирна Европа, но ние сме готови и способни да се защитим от всяка заплаха, подчерта Расмусен при откриването на двудневната среща, чиято основна тема са отношенията с Русия и Украйна.

Расмусен заяви, че НАТО ще подкрепи Украйна и останалите източни партньори на пакта в техния свободен избор. Той допълни, че външните министри от алианса ще преоценят сътрудничеството си с Русия и ще потърсят начини за ускоряване на отношенията с източните партньори.

Днес Русия предупреди Украйна да не се интегрира в НАТО и заяви, че предишните опити на Киев да се приближи към отбранителния съюз са имали нежелателни последици, предаде Ройтерс. „Предишните опити доведоха до замразяване на руско-украинските политически контакти, до проблеми между НАТО и Русия и до разделение в украинското общество“, заяви руското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!