Русия поискала военна помощ от Китай. Пекин: Американска дезинформация!

19-ият ден от войната започна с руска морска блокада на черноморското крайбрежие на Украйна

Александра Маркарян 14 март 2022 в 07:51 12854 11

Снимка БТА/АП

Русия е поискала военна помощ от Китай за войната си срещу Украйна и съдействие за избягване на санкциите, твърдят публикации във вестниците "Файненшъл таймс" (FT) и "Ню Йорк таймс". Впоследствие и Китай, и Русия отрекоха.

Позовавайки се на неназовани американски официални представители, FT съобщава, че Русия е поискала китайско оборудване още от началото на инвазията. Длъжностните лица отказват да уточнят какъв вид оборудване търси Русия. Те твърдят, че има индикации, че Китай може би се готви да помогне.

New York Times пък пише, че Русия е поискала икономическа помощ, за да смекчи въздействието на санкциите. Вестникът отново се позовава на американски служители.

Досега Китай се опитваше да се представи като неутрален в руско-украинския конфликт и не осъди инвазията.

В понеделник се очаква съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан да проведе разговори с високопоставения китайски външнополитически служител Ян Дзиечи в Рим. В неделя Съливан заяви пред NBC, че САЩ ще "гарантират, че нито Китай, нито някой друг" ще може да компенсира Русия за икономическите ѝ загуби.

Новината коментира бившият специален пратеник на САЩ за Северна Ирландия Ричард Хаас. Според него Китай окаже военна помощ на Русия, ще попадне под значителни санкции и ще се превърне в парий. "Определящ момент за Си (Си Дзинпин - бел. ред.), Китай и 21-ви век" - пише той.

Потърсен за коментар, говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лиу Пенгю казва, че никога не е чувал за това и допълва, че Пекин е съсредоточен върху това да не позволи на войната в Украйна да "излезе извън контрол", пише Ройтерс. Пенгю казва, че "ситуацията в Украйна наистина е смущаваща" и допълва: "Сега основният приоритет е да се предотврати ескалирането на напрегнатата ситуация или дори излизането й извън контрол".

По-късно на пресконференция говорител на външното министерство на Китай нарече "дезинформация" твърденията, че Русия е поискала помощ от Китай и обвини Вашингтон в разпространяване на "злонамерени" лъжи за ролята на Китай във войната. Говорителят настоя, че Китай е "играл конструктивна роля в настояването за мир и призива за преговори".

В ранния следобед и Русия отрече. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявява, че Русия не е искала военна помощ от Китай и че има "независим потенциал да продължи специалната си операция в Украйна".

Войната, ден 19

Русия е установила морска блокада

С руска блокада на черноморското крайбрежие на Украйна започва 19-ия ден от войната. Руските военноморски сили са установили блокада на черноморското крайбрежие на Украйна – твърди Министерството на отбраната на Великобритания на база разузнавателна информация. Те са блокирали морската търговия за страната. Министерството предупреждава за вероятни десантни нападения от Русия през следващите седмици. Такава операция вече е била проведена в Азовско море, се казва в съобщението.

Мариупол

Една от най-критичните точки в Украйна и през последното денонощие беше обсаденият черноморски град Мариупол. Оставените без ток, вода и храна жители са започнали масово разграбване на магазини и аптеки – разказва свещеникът отец Павел Комашевски. "Бяхме бомбардирани денонощно, с рев на самолети над главите ни и денонощни детонации на ракети" – казва пред Би Би Си той, вече в безопасност. Успял да напусна в колона от около 100 автомобила. Хората се спасили, изоставяйки плана да се евакуират през хуманитарен коридор заради руския обстрел.

Евакуация

Снощи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук представи актуална информация за евакуацията на цивилни граждани и опитите да се стигне до Мариупол. Повече от 140 000 цивилни са евакуирани от зоните на конфликт в страната, каза тя в интервю по националната телевизия. Няколко хиляди души са евакуирани от градове в Киевска област, а около 5000 души са евакуирани и от източната Луганска област. Тя обаче заяви, че хуманитарен конвой отново не е успял да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол заради руски обстрел. "Колоната е останала в [окупирания от Русия град] Бердянск и утре отново ще се опита да достигне Мариупол", цитира думите ѝ агенция Ройтерс.

Киев

Артилерийски снаряд е ударил 9-етажен жилищен блок в Киев в 7:40 местно време на 14 март, съобщава Държавната служба за извънредни ситуации в канала си в Telegram. Открити са две тела на загинали. 12 са ранени. Нанесени са щети на няколко апартамента, съобщава Би Би Си.

Снимки, споделени от службата, показват дим, излизащ от девететажния блок, докато пожарникари използват стълби, за да спасят обитателите му.

Снимка: Държавна служба на Украйна за извънредните ситуации

Русия обстрелва самолетостроителния завод на "Антонов" - съобщава тази сутрин градската администрация в Киев, цитирана от Би Би Си. Тя опроверга оповестената по-рано информация за руски обстрел срещу летище "Антонов" в северната част на Киев. 

Заводът за производство на самолети "Антонов" се намира на летище "Святошин", на около 10 км от центъра на столицата.

Нощните ракетни удари

Украински информационни агенции съобщават, че телевизионна кула край Ровно, западно от Киев, е била повредена в резултат на руска ракетна атака. Според изданията ръководителят на областната администрация в Ровно Виталий Ковал е заявил, че кулата е пострадала от руски въздушен удар. Ковал заяви, че на мястото на инцидента работят съответните служби и все още се уточняват подробности. Телевизионната кула се намира на 15 км от Ровно.

Няма независимо потвърждение за тази информация на този етап.

Агенция УНИАН съобщи, че в село Ставище, в Житомирска област, ракетно нападение е било насочено към административни сгради. Според УНИАН четирима души са били ранени, а седем сгради са били разрушени при удара.

В понеделник сирените за въздушно нападение можеха да се чуят в много региони в страната - от Лвов и Закарпатието до Харков и Одеса.

"Заплаха" за НАТО

След вчерашната руска ракетна атака сррещу украинска военна база близо до полската граница днес полският зам.-министър на външните работи Марчин Пшидач коментира пред Би Би Си, че тя е опит за "заплаха" за НАТО. Най-малко 35 души са загинали при удара по учебната база "Яворив", разположена на около 20 км от границата с Полша, която е член на западния военен алианс. За Пшидач ходът на Русия е бил "изключително провокативен".

Днес предстои четвърти кръг преговори между Русия и Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

12

Лилипутин с късите си крака обясняваше как щял да превземи Киев за няколко часа. Днес е 20-ти ден в Киев всичко си работи нормално, Зеленски се разхожда пеш по улиците а Лилипутин се крие в бункер. Е тва е с всички раССийски фалшиви новини + опорките на Зулжин с 10-те му профила.

Слава Украйна!

2051

11

Propaganda

14.03 2022 в 17:21

руските фашаги са бая отчаяни. Хо, хо, хо...получат ли помощ от Китай, ще трябва да плащат минимум с цял Сибир.

Лилипутин издивял търси съюзници. Ама освен дребни джихадисти и пост ссср диктаторчета други няма.

Китай е в един отбор само с...Китай.

23293

10

Стефан

14.03 2022 в 15:15

Интересно каква помощ е поискала, и за какво.:)))

-240

9

редовно четящ

14.03 2022 в 14:46

Попитали свинята-каква ти е мечтата? Да бъде кочина света! Свинята ще познаеш по мечтата. Независимо под какви никове се изцепва под статиите. И още нещо от вицовете - той обича русия и мрази запада, обаче 20 години лепи гипсокартон в Англия.

-240

7

редовно четящ

14.03 2022 в 14:27

Може би вече текат облози чия глава ще хвръкне първо - на кадиров или на Путлер.

-8580

4

Ти си го отнесъл вече :

Утре е голям шанса РаССия да влезне в дефолт.

Как ще си вземеш рублите?
 
X

Да помогнем на украинските деца!