Русия и Иран стават все по-близки съюзници

OFFNews 24 октомври 2023 в 09:33 2037 5

Руският външен министър Сергей Лавров и иранският президент Ибрахим Раиси.

Снимка БТА/АП

Руският външен министър Сергей Лавров и иранският президент Ибрахим Раиси. Снимката бе разпространена от външното министерство на Русия.

Русия и Иран укрепват двустранните си отношения, заяви руското външно министерство рано, след като външният министър на Русия Сергей Лавров се срещна с иранския президент Ебрахим Раиси по време на посещение в иранската столица Техеран, предаде Ройтерс.

„В традиционна атмосфера на изградено доверие бяха обсъдени по същество текущите аспекти на двустранния дневен ред с акцент върху по-нататъшното изграждане на целия комплекс от многостранно руско-иранско партньорство“, се казва в изявление на външното министерство в Телеграм. 

Лавров, който отиде в Техеран малко след посещение в Китай и Северна Корея в Азия, обсъди енергийни и логистични проекти с иранския външен министър Хосейн Амирабдолахян.

Руският външен министър участва и в регионални преговори, организирани от Иран, целящи постигането на мир в региона на Южен Кавказ, след като азербайджанските сили миналия месец си върнаха отцепническия регион Нагорни Карабах и принудиха хиляди етнически арменци да избягат.

Откакто започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Москва се стреми да заздрави връзките си със страни, които са против Запада.

Малко след началото на войната Иран започна да доставя оръжия на Русия, които се използваха срещу Украйна. Първоначално Техеран отричаше да доставя дронове камикадзе Shahed на Русия, но по-късно заяви, че е предоставил малък брой такива, преди Москва да започне войната.

Киев многократно призоваваше Техеран да спре с доставките на  смъртоносни дронове на Русия, които според Украйна са изиграли основна роля в атаките на Москва срещу украински градове и инфраструктура.

Съединените щати заявиха, че са загрижени от „разрастващото се партньорство в областта на отбраната“ между Иран и Русия, което представлява риск не само за Украйна, но и за съседите на Иран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

Маги Стралска

24.10 2023 в 12:03

на коня ного ше му отива..... ена чалма.... на кухарката....

-240

4

редовно четящ

24.10 2023 в 10:14

Силите на мрака.

345

3

Джендо Джедев

24.10 2023 в 10:02

Кимландия, Иран и Рашка. Чудничко! Все отличници!

22548

2

dolivo

24.10 2023 в 09:53

Тъжна работа

Краставите магарета се надушват


1005

1

ПР

24.10 2023 в 09:52

Жалко.През вековете назад,Персия е съчетание на наука,култура,изкуство,строителство ,търговия,международни връзки,просперитет.И така столетия наред,до 1979 г.Когато,от Париж,с полет на "Еър Франс"и политическата,и бизнес подкрепа,в Техеран се приземява първият от поредицата аятоласи-Хомейни.За да върне страната години назад,в лоното на войнстващият,агресивен,шиитски ислямизъм и неговите догми и извращения.Русия е ясна,също от столетия-мракобесие,човеконенавистност,изостаналост,самодържие ,жестокост и мизерия.Та тази,сегашната "сглобка"Иран-Русия,е логична и опасна.Антицивилизационна./апропо,Репин и Левитан са ми любими,както Чехов,Илф и Петров,А.Рибаков,Булгаков/
 
X

Да помогнем на украинските деца!