Рейтингът на Путин вече не е неуязвим: падна до най-ниското си ниво от 2006 г. насам

OFFNews 21 януари 2019 в 11:35 3153 3

Снимка Максим Стулов/Ведомости

"Рейтингът на Путин престана да бъде неуязвим." Под това заглавие в. "Ведомости" съобщава, че одобрението за най-силния човек в Русия продължава да намалява. През януари на руския президент се доверяват 33,4% при 36,5% през декември, показва първото за новата година социологическо проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Рейтингът на Владимир Путин сега е най-ниският, откогато са достъпни данни на центъра - 2006 г.

Електоралният рейтинг на партия "Единна Русия" слиза до 33,8% при 35,6% през декември. Той е най-нисък през декември 2011 г., когато има масови протести - 34,4%.

Рейтингите на властта започнаха да падат от средата на юни 2018 г. с обявяването увеличаването на пенсионната възраст. Година по-рано, в разгара на кандидатпрезидентската кампания, доверието към Путин беше 57,2%, в началото на юли – 45,4%, а през есента се установи на 35–37%. Голямото разминаване между ВЦИОМ и ФОМ се дължи на различния начин, по който се задават въпросите. Първите очакват от респондентите сами да назоват имената на политиците, на които се доверяват, а ФОМ питат конкретно за Путин.

Делът на тези, които смятат, че президентът работи добре, също намалява, отчита ФОМ - от 62 на 60%. Рязко се е увеличил (от 61% на 70%) делът на тези, които през последния месец са чули критики към властта.

Те са насочени основно към увеличаването на ДДС и поскъпването на комуналните услуги, обяснява социологът от ФОМ Григорий Кертман.

Прессекретарят на президента - Дмитрий Песков, е посрещнал с мълчание въпроса на "Ведомости" безпокои ли се Кремъл от новия спад в доверието към Путин, отбелязва изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews