Редис, командирът на митичния полк Азов: Връщаме се на фронта

Руските военкори побесняха: Цял свят ни се подиграва, никой не се съобразява с нас

OFFNews 09 юли 2023 в 09:15 11736 10

Редис
Командирът на героите от Азов Денис Прокопенко - Редис.

Командирът на митичния полк "Азов" Денис Прокопенко - Редис заяви, че всичките петима освободени командири от "Азовстал" ще направят всичко възможно да сложат край на войната.

Снощи бойците се завърнаха в родината си със самолета на президента на Володимир Зеленски, който се договори с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган да ги пусне, без да се чака краят на войната.

По време на пресконференция в едно от военните поделения, на въпроса дали героите планират да се върнат на фронта, Редис отговори:

"Разбира се, за това се върнахме в Украйна, това е най-важната ни цел".

Героят на Украйна благодари на военните, които са защитавали страната, докато той и другите защитници на Азовстал са били в плен.

"Искам още веднъж искрено да благодаря на г-н президента, на неговия екип, на силите за отбрана и на всеки войник, който защитаваше страната ни, продължава да се бори с окупатора на фронта, докато ние бяхме в плен. Това е голям принос за нашата независимост, за борбата за нашата държава, за нашия суверенитет и териториална цялост. Дълбоко съм убеден, че армията е екипна работа, и от днес ние ще продължим борбата си заедно с вас, определено ще имаме още една дума в битката. Най-важното за днешния ден е, че украинската армия си върна стратегическата инициатива на фронтовата линия, всеки ден напредваме, унищожаваме врага и освобождаваме временно окупирани територии. Убеден съм, че ще направим всичко възможно да ускорим този процес, така че войната да стигне до своя логичен край", добави той.

В събота, 8 юли, стана ясно, че петима командири от "Азовстал" - Денис Прокопенко - Редис, заместник-командирът на "Азов" Святослав Паламар - Калина, старши офицерът на "Азов" Олех Хоменко, командирът на 36-а отделна бригада морска пехота Серхий Волински - Волин и командирът на 12-а бригада на Националната гвардия Денис Шлега - са се върнали от Турция в Украйна.

Вечерта те пристигнаха в Лвов заедно с президента Володимир Зеленски и участваха в награждаването на войниците от Националната гвардия на територията на едно от военните поделения. След това се отправиха към Лвив, където участваха в молебен за 500-ия ден от пълномащабната война. Героите бяха посрещнати с аплодисменти от стотици хора.

Командирите на "Азовстал" бяха в руски плен в продължение на няколко месеца - от напускането на металургичния завод заедно с около 1700 защитници през май 2022 г. до мащабната размяна на 21 септември 2022 г. Прокопенко, Паламар, Хоменко, Волински и Шлега бяха изпратени в Турция и се намираха под личната закрила на президента Реджеп Тайип Ердоган, както беше предвидено в условията на размяната. Беше съобщено, че те няма да се върнат у дома, докато не приключи пълномащабната война.

Русия реагира остро на завръщането на героите в Украйна. Кремъл обвини Анкара, че е нарушила споразуменията помежду им, а руските военни кореспонденти направо побесняха след връщането на бойците у дома. Повечето от тях открито заявяват, че вече в целия свят се подиграват на Русия и че никой не смята да се съобразява с нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

12

AntiZ

09.07 2023 в 20:18

Bad Horse, Ердоганчо може да вижда и края на войната? Все си мисля, че тази война ще приключи внезапно. В рамките на 24 часа. Само един куршум в монголоидната глава на кремълския червей е нужен и кочината ще се разпадне.

710

11

Д-р Мазникуров

09.07 2023 в 20:16

Важна обява! Пасольството на РоZZийската Пфедерация и "Центъра за Интернет ИZZследвания" организират и приканват своите скъпи щатни и нещатни сътрудници и приятели в Задунайская Губерния - Болгария, да се запишат в ускорени курсове на ниво Магистърска степен, за получаване на диплома и сертификат "Полезен Идиот" :)!!!Побързайте, местата са ограничени! Вече няма да сте обикновени копейки, мурзилки, ватенки и чебурашки, че да ви се присмиват разни нацисти и врагове! Ще се превърнете в уважавани, блестящи АНАЛизатори на обществени процеси и събития, ще усвоитете научни методи за прокарване на прости (и абсурдни) "опорки" от "неутрална" позиция, и за защита и промотиране на много и на разнообразни "алтернативни гледни точки"! Даже ще можете и да прозвеждате такива! За отличниците ще има специален прием, награди и изненади от прекрасния и уважаван проф. МУтрофанова, Пасоль РоZZийской Пфедерации у нас :) !

1000

8

PaulPierce

09.07 2023 в 13:55

Американските и украинските военни приличат на машини за убиване от екшън филм, а нашите и руските приличат на таксиметрови шофьори :)

1000

7

Elling

09.07 2023 в 12:27

Един велик мъж! Мога само да си представям колко омраза и желание за мъст е натрупал в себе си, докато беше в плен. Ще летят кавказко-монголо-ескимоски кратуни във всех четырех сторони...

12407

6

Bad Horse

09.07 2023 в 12:04

Ако са верни слуховете, че Пригожин преговаря с руските батальони, които се бият на украинска страна... Путин е пътник. Рано или късно той е пътник - ако не Пригожин, друг ще го изтряска.

Ергодган може да си мисли, че няма смисъл да държи обещание към мъртвец. :)

-240

5

редовно четящ

09.07 2023 в 11:47

"Руzия вече не съществува, но тя още не го знае."
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки