Путин в разговор с Русия и Крим: Превзехме Крим, за да не се присъедини към НАТО

OFFNews 17 април 2014 в 11:49 10081 17

"Пряка линия" на Владимир Путин

В момента в Източна Украйна няма руски войници. Това са местни жители, които са решили да се въоръжат. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на традиционната „пряка линия“, в рамките на която президентът отговаря на въпроси на граждани.

Този път в разговора са включени и жителите на Крим.

Хората сами започнаха да се въоръжават и вместо да разберат какво става, от Киев започнаха да ги арестуват и изпратиха танкове и авиация.

Крим

Преди случилото се в Крим, не сме мислили за присъединяването на републиката към Русия. Но винаги сме искали рускоезичните граждани да живеят в комфортна обстановка, затова решихме да ги подкрепим.

Нищо не се е подготвяло предварително, всичко беше продиктувано от нуждите на момента и беше изпълнено много професионално, допълни Путин

Т.нар. "зелени човечета" - военните с камуфлажни униформи, в Крим бяха наистина руски мирни военни. Тяхната цел беше да осигурят мирното провеждане на референдума за присъединяването на Крим към Русия. 

В Крим трябваше да направим всичко възможно, за да не се позволи да стане това, което се случва в момента в Украйна. Имаше наши военни, но само с идеята хората да изразят своето мнение, нямаше как това да се случи по друг начин, трябваше да се обградят хората и да бъдат предпазени от цялото бойно снаряжение, което се намира там, посочи Путин.

Отношенията със САЩ и федерализацията на Украйна

Основното, най-важното нещо в момента е да се намери компромис между политическите сили в самата Украйна. Трябва да има референдум за украинската конституция и едва след това избори, може и в обратен ред. Въпросът е да се обезпечат правата на рускоезичното население в Украйна.

Тези територии са дадени на Украйна от Съветския съюз, тези територии са руски, тези хора не са развноправни граждани на своята страна – в това е въпросът, каза Путин. 

На жителите на Украйна трябва да се помогне доколкото е възможно. Нашата роля е на добрия съсед, на най-близкия роднина. Дали ще ни чуят нашите партньори в Европа и САЩ – надявам се, че ще ни чуят, посочи той.

Доверието между нас до голяма степен е изгубено, но вината за това не е наша. Подходът с двойните стандарти винаги ни разочарова. САЩ имаше правото да защитава интересите си в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, а Русия няма... няма никаква логика в тази позиция и гражданите виждат фалша в нея. За да си възвърнем доверието, трябва да отчитаме интересите на другия, да говорим на един език, да избавим международната политика от двойните стандарти и лъжи. Надявам се, че това е възможно, Русия ще се стреми към това.

Искаме добри отношения със Запада, но и не можем да позволим заради доброто отношение към нас постоянно да трябва да отстъпваме от интересите си. Искаме да изградим добри отношения с партньорите си както на Запад, така и на Изток.

"Беркут"

На въпрос на командир от кримския „Беркут“ полковник Абисов - „Замеряха ни с камъни, стреляха по нас, но имахме заповед да не проливаме кръв. След това ни предадоха. Вие познавате Янукович – винаги ли е бил такъв слабак и предател? - Путин отговори: "Тежестта на отговорността на държавния глава е много голяма, независимо дали става дума за малка, или за голяма страна. Янукович изпълняваше дълга си така, както считаше за възможно и нужно. Той неведнъж ми е казвал, че е обмислял употребата на сила, но не се е решавал на подобна стъпка.

Що се отнася до "Беркут", вие и вашите другари честно, професионално и достойно изпълнявахте своя служебен дълг. А начинът, по който се отнасят сега с вас, ще се обърне срещу украинската държава. Аз знам, че вас са престанали не само да ви лекуват в болниците, но и да ви хранят. Не трябва бойците, които са защитавали родината си, да се унижават и да се поставят на колене. Ако държавата се отнася по този начин с хора, които достойно и честно са изпълнявали своя дълг, едва ли тази държава може да разчита някой друг да я защитава по този начин в бъдеще".

Въвеждане на военни в Украйна 

Съветът на федерацията ми предостави възможността да използвам въоръжените сили на Русия в Украйна. Но силно се надявам да не ми се наложи да използвам това право.

НАТО

Обещаваха ни, че след обединението на Гемания НАТО няма да се разширява на изток. След това обаче започна разширяване – за сметка на бивши страни от Варшавския договор, за сметка на Прибалтика, на бивши съветски републики.

Казват ни, че това не ни засяга и че всяка страна има право сама да избере как да обезпечи своята сигурност. Когато този блок обаче се придвижва към границите на нашата страна, това ни принуждава да предприемем ответни действия.

Решението ни за Крим беше отчасти свързано с това. На първо място за подкрепа на жителите на Крим, но и със съзнанието, че ако не предприемем нещо, ще вкарат Украйна в НАТО, ще вкарат в Крим войски и ще кажат, че това не ни засяга, каза Путин.

Санкциите срещу Русия

Често се сблъскваме с нежеланието на другите да разберат нашата позиция. Няма да настояваме да сме част от различни структури, още повече, че те не са в състояние да проявят самостоятелност и да имат своя гледна точка. Но не смятаме да предприемаме стъпки за излизане от някои организации. Що се отнася до ПАСЕ – щом не искат да ни виждат, няма да настояваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!