Путин: Ще дадем убежище на Асад, ако се наложи

ОFFNews 12 януари 2016 в 18:14 5569 12

Снимка AP

Владимир Путин заяви пред немското издание "Билд", че Русия ще даде политическо убежище на президента на Сирия Башар Асад, ако му е необходимо такова, предаде Би Би Си.

Според него в Сирия са необходими политически промени, сред които и нова конституция. Въпреки това той е убеден, че ако следващите избори в страната са демократични, на Асад няма да му се наложи да ходи никъде, независимо дали е избран за президент отново, или не. 

"Дадохме убежище на Сноудън. Това беше по-трудно отколкото евентуалното приемане на Асад", коментира политикът.

След като се изработи нова конституция в Сирия, ще трябва да се премине към предсрочни президентски и парламентарни избори, за да решат сирийците сами кой да ги управлява.

"Това е единственият начин да се постигне стабилност и сигурност, да се създадат условия за икономически растеж и просперитет, за да могат хората да живеят в своите собствени домове и родина, а не да бягат към Европа", допълни Путин.

Президентът призна, че Асад е направил много грешки във войната от 2011 г. насам, но е убеден, че нещата е нямало да ескалират до подобна степен, ако терористите и бунтовниците не са подпомагани с пари, оръжия и бойци от чужбина. Целта на Асад не е да унищожи населението си, а да се бие с тези, които се надигнаха срещу него със смъртоносна сила.

Според руснака в Сирия не трябва да се случи същото като в Либия и Ирак, ами трябва да се положат усилия правителствата на страните в региона да останат стабилни.

Путин коментира и скандала със сваления от Турция руски СУ-24, като заяви, че агресията на Анкара е било унизително действие.

"Турските власти, вместо да се опитат да обяснят на Русия извършеното военно престъпление, се втурнаха в щаб-квартирата на НАТО да искат защита. Това според мен е доста странно и унизително за Турция", каза той, като поясни, че проблемите между двете страни нямат общо с членството на Турция в НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!