Путин: НАТО искаше да царува в Европа, затова не преодоляхме Студената война

OFFNews 11 януари 2016 в 16:46 9332 35

Снимка kremlin.ru

Желанието на НАТО да царува в Европа е причината да не може да отмине времето на Студената война. Това заяви в интервю за германското издание Bild руският президент Владимир Путин.

НАТО искаше да царува в Европа. Седнаха на трона. И какво стана? Сега обсъждаме кризисни ситуации, коментира той.

По думите му след Студената война са допуснати много грешка, като основната е, че не е преодоляно разделението на Европа.

Преди 25 години падна Берлинската стена, но невидимите стени само бяха придвижени на изток. Това създаде предпоставки за бъдещи взаимни обвинения, неразбиране и кризи... След падането на Берлинската стена са говорили за това НАТО да не се разширява повече на изток, посочва Путин. Той цитира германския политик Егон Бар, който казва, че ако при обединяването си Германия не направи решаващи крачки към преодоляването на разделението на Европа, това може да има неблагоприятни последици, обричащи СССР на международна изолация. Според Бар една от стъпките за обединяване на Европа е НАТО да не се разпространява на изток.

През последните 20-25 години, особено след разпада на СССР, когато изчезна втория център на силите в света, възникна желанието да да се получи пълно удоволствие от едноличното пребиваване на върха на световната слава, власт и благополучие. Нямаше никакво желание да се обръщат нито към международното право, нито към Устава на ООН, допълва Владимир Путин.

Запитан възможно ли е НАТО да се откаже да приема източноевропейски страни руският президент отговаря „Разбира се. Какво, нима в устава на алианса е написано, че НАТО е задължен да приема всички, които поискат? (...) При наличието на политическа воля алиансът може да постъпва към въпроса за приемането на нови страни както поиска".

На въпроса допуснала ли е грешки Русия през последните 25 години Путин отговаря, че Русия е трябвало от самото начало да заяви своите национални интереси и тогава може би светът би бил по-балансиран.

„Под Крим аз разбирам 2,5 млн. души. Това са хора, които се изплашиха от държавния преврат в Украйна. И след преврата в Киев, а това беше не друго, а държавен преврат, както и да го украсяваме, крайно националистически настроените сили, които в голямата си част завзеха властта, започнаха да заплашват хората. И руснаците, рускоговорящите, които живеят в Украйна като цяло и в Крим в частност, защото там концентрацията на руснаци и рускоговорящи там е по-голяма в сравнение с другите части на Украйна.

Какво направихме? Ние не сме воювали, не сме окупирали никого, не сме стреляли, нито един човек не загина заради събитията в Крим. Нито един! Ние използвахме Въоръжените сили, само за да сдържим намиращите се там над 20 000 военни на Украйна от намеса в правото на хората, живеещи там, свободно да избират. Хората отидоха и гласуваха на референдума. Те поискаха да бъдат в състава на Русия.

Демокрацията е волята на народа, хората искаха да живеят така, както гласуваха. За мен е важна не територията и не границите, в това число и в плана на разширението на НАТО“, казва Путин.

Той е категоричен, че при анексирането на Крим е спазено международното право, тъй като всеки народ има право да се самоопредели, като при това може да не се отчита мнението на централната власт, какъвто е случаят с Косово.

След като жителите на Косово имат право на самоопределение, защо жителите на Крим да нямат същото право? Ако искаме отношенията между Русия и нашите приятели и съседи в Европа и в целия свят да са позитивни, нужно е винаги да се съблюдава едно правило – да се уважаваме един друг, да уважаваме интересите си и да се придържаме към едни и същи правила, а не да ги променяме все път, колкото и да е изгодно за някого, подчерта руският президент.

Руснаците прекрасно чувстват и със сърцето, и с ума си разбират какво се случва. Наполеон е казал, че справедливостта е въплъщение на Бог на земята. Присъединяването на Крим към Русия е справедливо решение. Що са касае до реакцията на нашите западни партньори, струва ми се, че тя беше погрешна и насочена не към подкрепа на Украйна, а на сдържането на ръста на възможностите на Русия. Струва ми се, че това не трябва да се прави, в това е главната грешка, обратно, трябва да използваме взаимно възможностите си за общ растеж, за съвместно решение на проблема, пред който сме изправени, категоричен е Путин.

Той казва още, че Русия се е опитала да предпази НАТО от грешки в Либия и Ирак, но никой не я е послушал, а вместо това е била обвинена, че заема антизападна позиция.

„Ние активно възразявахме срещу това, което се случваше, например в Ирак, в Либия и други страни. Ние казахме: не трябва да се прави това, не трябва да се намесва тук и да се правят грешки. Никой не ни послуша! Напротив, считаха, че ние заемаме някаква антизападна, враждебна към Запада позиция. А сега, когато имате стотици хиляди, вече милион бежанци, как мислите, дали позицията ни е била антизападна, или прозападна?“, коментира Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!